DNK analizom potvrđeno
0

Identificirano tijelo rumunskog diktatora Ceausescua

FENA
NIkolae Ceausescu
NIkolae Ceausescu
DNK testovi su potvrdili da je tijelo ekshumirano na groblju u Bukureštu zaista tijelo bivšeg komunističkog rumunskog diktatora Nikolaea Ceausescua, izjavio je direktor rumunskoga Nacionalnog instituta za sudsku medicinu.
  • Uporedio sam DNK Nikolaea Ceausescua s uzorcima koji pripadaju njegovom bratu i Valentinu (sinu bivšeg diktatora), rekao je agenciji Mediafax direktor ovog instituta Dan Dermangiu.

  • Da postoje uzorci DNK Nikolaea Ceausescua iz perioda dok je bio živ, bili bismo potpuno sigurni, ali sigurno je i to što analize uzoraka DNK koje pridaju njegovom bratu i sinu pokazuju da tijelo ekshumirano na groblju Ghencea pripada Nikolaeu Ceausescuu, dodao je on.

Rumunski političar i diktator Ceausescu bio je Generalni sekretar Komunističke partije Rumunije od 1965. do 1989., predsjednik Državnog vijeća od 1967., te predsjednik države od 1974. do 1989.

Tokom prve decenije zagovarao je politiku otvorenosti prema zapadnoj Evropi, Izraelu i Sjedinjenim Državama. U drugoj deceniji njegove strahovlade stvorio je kult ličnosti i nacionalizam koji je izgradio barijere kako prema zapadu, tako i prema Sovjetskom savezu.

U revoluciji 1989., Ceausescu je zbačen sa vlasti u revolucionarnim nemirima, a on i njegova žena Elena ubijeni su nakon dvosatnog sudskog procesa.