Yad Vashem
0

Identificirana četiri miliona žrtava holokausta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jerusalemu saopćeno je u utorak da su identificirane dvije trećine Židova ubijenih u holokaustu u Drugom svjetskom ratu, što je ukupno četiri miliona imena.

"U posljednjem desetljeću uspjeli smo dodati oko 1,5 miliona imena žrtava u bazu podataka, povećavajući za nekih 60 procenata informacije koju smo imali", rekao je upravitelj Yad Vashema Avner Shalev.

On je istaknuo da su nacisti težili ne samo da unište Židove već da izbrišu svako sjećanje na njih, prenijele su agencije.

"Jedna od centralnih misija Yad Vashema od osnivanja, pronalaženje imena svake žrtve i osobne priče, dovela je do neumornih napora da se imena obnove i identificira što je više moguće od svih šest miliona Židova koje su ubili nacisti i njihovi suradnici", kazao je Shalev.

Yad Vashem je 2004. godine pokrenuo na svojoj web stranici Centralnu bazu podataka imena žrtava holokausta (shoah na hebrejskom jeziku).

Istovremeno je pokrenut novi projekt da se pronađu nepoznata imena. Imena su nađena preko Stranica svjedočenja, posebnih formulara koji su popunjavani na temelju kazivanja ljudi koji su se sjećali žrtava i kombiniranjem arhivskih lista i dokumentacije imena.

Od četiri milijuna sada poznatih imena oko 2,2 miliona (55 posto) stiglo je sa Stranica svjedočenja i raznih arhivskih izvora i poslijeratnih projekata komemoracija.

Alexander Avraham, voditelj Hola sjećanja u Yad Vashemu, rekao je da su u posljednjih pet godina usredotočeni napori da se pronađu imena tamo gdje su većinom bila nepoznata.

"Postigli smo veliki napredak. U 2005. godini znali smo imena 20 posto Židova ubijenih u Ukrajini, danas znamo 35 posto, u Bjelorusiji postotak je povećan s 23 na 37, u Poljskoj (računajući granice iz 1938.) s 35 na 46, u Mađarskoj sa 45 na 65 i Grčkoj sa 35 na 70 posto", rekao je Avraham.

U Zapadnoj Evropi su često čuvane liste Židova i deportacija, pa je identifikacija bila lakša, a u zemljama istočne Evrope i bivšeg SSSR-a, kao i u Grčkoj podataka nije bilo dovoljno.

Avner Shalev je najavio kako će biti nastavljeno traganje da se pronađu nepoznata imena žrtava i da se korištenjem tehnologije a radi sjećanja s tim imenima upozna svijet.