Svijet
0

ICTY: Vidoje Blagojević prebačen u Norvešku na odsluženje kazne

FENA
Vidoje Blagojević, bivši oficir vojske bosanskih Srba u istočnoj BiH, u petak je iz haškog pritvora prebačen u Norvešku na odsluženje kazne od 15 godina zatvora na koju je osuđen zbog svoje uloge u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Pretresno vijeće je 17. januara 2005. osudilo Blagojevića na 18 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja progona, prisilnog premještanja i ubistava Bošnjaka, stanovnika srebreničke enklave, u julu 1995. godine, saopćeno je u petak iz ICTY-a.

Također je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistava muškaraca i mladića Bošnjaka iz srebreničke enklave koji su odvedeni u obližnji grad Bratunac nakon pada Srebrenice.

Blagojević je bio komandant Bratunačke brigade vojske bosanskih Srba u općinama Bratunac i Zvornik.

Žalbeno vijeće je 9. maja 2007. godine zaključilo da je Pretresno vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje kada je Blagojevića proglasilo krivim za saučesništvo u genocidu i umanjilo mu kaznu na 15 godina zatvora.

U ranijim predmetima ICTY je utvrdio da masovna pogubljenja više od 7.000 muškaraca i mladića Bošnjaka iz Srebrenice koja je počinila vojska i policija bosanskih Srba predstavljaju djelo genocida.

ICTY je do sada okončao pet suđenja u vezi s genocidom počinjenim u Srebrenici u julu 1995. godine, postupak u jednom predmetu sa sedam optuženih još uvijek je u toku, dva optužena očekuju početak suđenja, a jedna osoba je prebačena na Sud BiH da bi joj se tamo sudilo. Još dvije osobe, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, u bijegu su, dodaje se u saopćenju.

Međunarodni kazneni sud za ratne zločine (ICTY) podigao je optužnice protiv 161 osobe zbog teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupak protiv 111 osoba je okončan.