Svijet
0

ICTY - svjedok: Šešelj četničke komandante unapređivao u vojvode

FENA
Na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim sudom (ICTY) vojni stručnjak optužbe Reynaud Theunens dokazivao je u utorak povezanost Šešelja s dobrovoljcima na ratištima u Hrvatskoj i BiH predočavajući ukaze kojima je čelnik Srske radikalne stranke proizvodio "četničke vojvode".

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini 1991.-1993.

Svedok Theunens je u sudnici citirao dokument kojim je Šešelj zbog "izuzetnih ratnih zasluga" proglasio "vojvodama" 16 "četničkih komandanata".

Među unaprijeđenima je, precizirao je Theunens, bio vođa radikalskih dobrovoljaca u okolini Sarajeva Slavko Aleksić, komandant odreda „Leva supoderica“ u Vukovaru Milan Lančužanin zvani Kameni i Srećko Radovanović, koji je vodio dobrovoljce u zapadnoj Slavoniji.

Šešelj je napomenuo da su Aleksić i Lančužanin bili porijeklom iz krajeva u kojim su se borili i da ih nije SRS, u koju su se naknadno učlanili, poslala na bojišta iz Srbije.

Govoreći o odnosima dobrovoljačkih jedinica SRS-a i JNA tokom sukoba u Hrvatskoj, odnosno Vojske RS-a za vrijeme rata u BiH, Theunens je rekao da su oni bili složeni, prenijela je Beta.

Dok su više komande JNA tvrdile da su dobrovoljačke i paravojne jedinice, uključujući i Srpsku dobrovoljačku gardu Željka Ražnatovića Arkana, pod njihovom kontrolom, oficiri sigurnosti sa terena su se dopisima često žalili da nemaju kontrolu nad tim formacijama, naznačio je svjedok.

Svedočenje, koje se u utorak povremeno odvijalo iza zatvorenih vrata, Theunens će nastaviti u srijedu.