Svijet
0

ICTY: Suđenje Gotovini na zatvorenoj sjednici

FENA
Nakon desetodnevne stanke, u utorak je pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku u predmetu "Gotovina i drugi" iskazom zaštićenog svjedoka, pa je rasprava zatvorena za javnost.

Trojica generala su optužena da su zajedno s najvišim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima predvođenim bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj u akciji Oluja bio etnički očistiti dijelove Hrvatske koji su tada bili pod kontrolom pobunjenih Srba.

Haško suđenje generalima Gotovini (52), Čermaku (58) i Markaču (52), počelo je 11. ožujka ove godine, šest i pol godina nakon podizanja prve optužnice u predmetu.

Nakon uvodnih riječi tužiteljstva, drugog dana suđenja svoju je uvodnu riječ dala obrana generala Gotovine, poručujući da tužiteljstvo ne može pružiti niti jedan dokaz koji potvrđuje odgovornost hrvatskog generala za ratne zločine, uključivši sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, planiranje i izvođenje neselektivnih topničkih napada, progon srpskog stanovništva ili propuste kažnjavanja podređenih počinitelja zločina.