Svijet
0

ICTY razmatra daljnje korake u vezi sa Florence Hartmann

FENA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Nakon što su francuske vlasti objavile kako neće uhapsiti Florence Hartmann, bivšu glasnogovornicu Haškog tužilaštva za kojom je izdat nalog za hapšenje zbog nepoštivanja suda, Tribunal u Haagu (ICTY) će razmotriti koje će daljnje korake preduzeti.

Apelaciono vijeće ICTY-a naložilo je u novembru ove godine hapšenje Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovornice Tužilaštva pri ICTY-u, koja se trenutno nalazi u Francuskoj.

Međutim, prema Aktu o saradnji Tribunala i Francuske, kako je saopćeno na konferenciji za medije u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, rečeno je da hapšenje njihovih državljana vrijedi samo u slučajevima teških krivičnih djela koji se vode pred ovih sudom.

Nerma Jelačić, glasnogovornica Haškog tribunala, kazala je za BIRN – Justice Report da je zvanično saopćenje s konferencije upućeno Tribunalu, te će sudije u postupku protiv Hartmann odlučiti da li će i koje naredne korake preduzeti.

Florence Hartmann je ocijenila svoj slučaj kao skandalozan.

“U Francuskoj nijedan novinar zbog svog pisanja nije bio zatvoren i to je represivna mjera koja treba biti korištena u najgorim slučajevima”, kazala je Hartmann, dodavši da je osuđena od sudija koje je kritikovala u svojoj knjizi. Hartmann je 2009. proglašena krivom za objelodanjivanje informacija u vezi s povjerljivim odlukama Vijeća Haškog suda u predmetu protiv Slobodana Miloševića, u tekstovima objavljenim 2007. i 2008. godine.

Milošević, bivši predsjednik Srbije, preminuo je u Haagu 2006. godine, prije okončanja njegovog suđenja za zločine u BiH, Srbiji i na Kosovu.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je osudilo Florence Hartmann na novčanu kaznu od 7.000 eura za nepoštivanje suda.

Iako Hartmann tvrdi da je osigurala punih 7.000 eura te ih položila na bankovni račun u Francuskoj, ICTY nije povukao taj novac.

Hartmann smatra da do povlačenja sredstava nije došlo jer bi to značilo da se moraju obratiti francuskim vlastima, koje bi morale provjeriti zakonitost presude i naloga za hapšenje.

Nakon što ICTY-u nije dostavljen puni iznos, Apelaciono vijeće je novčanu kaznu ICTY-a pretvorilo u kaznu od sedam dana zatvora, te je izdat nalog za hapšenje Florence Hartmann.

“Moj je stav da želim pristup pravdi i to je razlog zašto sam pratila Tribunal do kraja. Vjerujem u pravdu i čekam da pravda pobijedi”, kazala je Hartmann.