Svijet
0

ICTY pustio u rad novu internet stranicu

FENA
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) danas je pustio u rad novu internetsku stranicu koja ima za cilj da javnosti pruži više informacija o njegovoj historiji, dostignućima i tekućem radu, saopćeno je u srijedu iz MKSJ-a.

Pored novog izgleda, ova stranica uvodi mnoge inovativne pristupe i dodatne sadržaje koji treba da doprinesu boljem razumijevanju i prepoznavanju historijske misije Međunarodnog suda i uloge međunarodne pravde. Svjetski lider u sudskoj transparentnosti i odgovornosti, Međunarodni sud predstavlja novu internetsku stranicu kako bi dodatno ojačao svoju poziciju tako što će ponuditi širok spektar materijala koji zadovoljavaju potrebe raznovrsne publike, od pravnih stručnjaka do onih ljudi i zajednica koji su najviše pogođeni zločinima o kojima presuđuje, navodi se u saopćenju.

Pored toga što je zadržala najbolje i najpopularnije elemente stare stranice – kao što su prijenos suđenja putem Interneta i informatori s osnovnim podacima o svim predmetima - nova internetska stranica nudi neke posebno osmišljene originalne materijale, kao što je interaktivna mapa koja prikazuje zločine u bivšoj Jugoslaviji koje je istraživao Međunarodni sud. Pored toga, uvršteno je još više audiovizuelnih zapisa koji omogućavaju javnosti da stekne uvid u mnoga druga područja rada Međunarodnog suda. Ti zapisi uključuju obilazak pritvorske jedinice, svjedočenja svjedoka u sudnicama, galeriju fotografija i još mnogo toga, saopćeno je iz MKSJ-a.

Stranica sadrži i dijelove koji su namijenjeni specijalizovanoj publici. Poglavlje Pravna biblioteka sadrži sve glavne pravne dokumente koji regulišu rad Međunarodnog suda, od Statuta do saradnje država članica i pravila koja se odnose na odbranu. Sadrži i specijalizovane alate za pretragu, kao što je Sudska praksa Žalbenog vijeća koja sadrži sažetke svih presuda i značajnih odluka Žalbenog vijeća od 2004. Na drugom mjestu na stranici, poglavlje Predmeti sadrži više od 35.000 dokumenata, uključujući optužnice, presude i ključne odluke i naloge iz svakog pojedinog predmeta. Pored toga što posjetiocima daje uvid u pionirski rad programa Outreach MKSJ, ova stranica pruža informacije o presudnom i jedinstvenom radu ove institucije na izgradnji kapaciteta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i drugim teritorijama, navodi se u saopćenju.

Internetska stranica privlači značajnu pažnju, s nekoliko hiljada posjetilaca svakog dana, i s ukupno nekoliko desetaka miliona pogodaka (page hits) svake godine. Tokom 2009. godine, dok se Međunarodni sud sprema da okonča svoju misiju, planira se postavljanje dodatnih materijala i važnih novih odjeljaka na stranicu. Jedan od njih su Sudski spisi MKSJ, kompletna višejezična i pretraživa baza podataka koja sadrži sve javne spise iz svih predmeta Međunarodnog suda. Internetska stranica će s takvim značajnim obimom materijala biti važan činilac naslijeđa Međunarodnog suda za javnost širom svijeta.

Nova adresa internetska stranice MKSJ-a je www.icty.org, a Međunarodni sud izražava zahvalnost xs4all (Amsterdam), Tower interactive (Dublin), Domovina (Amsterdam) i kolegama u Sjedištu UN-a u Njujorku na podršci u razvijanju i održavanju ove stranice, saopćeno je u srijedu iz Međunarodnog suda.