Svijet
0

ICTY ponovo poziva Srbiju da izruči Mladića

FENA
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u utorak je ponovo pozvala Beograd da izruči bjegunce pred Sudom, posebno bivšega vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, u trenutku kada je ultranacionalist izabran na dužnost predsjednika srbijanske skupštine.

"Glavna tužiteljica ne želi komentirati političko stanje u Srbiji", istaknula je njezina glasnogovornica Olga Kavran odgovarajući na pitanja novinara nakon izbora Tomislava Nikolića, vođe Srpske radikalne stranke (SRS).

"Ona dijeli mišljenje međunarodne zajednice prema kojem Srbija treba ispuniti svoje međunarodne obveze i prestati kršiti Konvenciju o genocidu", rekao je isti izvor.

"To se može ostvariti samo hapšenjem i predajom Ratka Mladića i drugih bjegunaca Haškom sudu", rekla je Kavran, prenijele su agencije.

Srpska radikalna stranka, čiji je predsjednik još uvijek bivši zapovjednik paravojnih snaga Vojislav Šešelj kojem se na Haškome sudu sudi za ratne zločine, s 81 zastupnikom drži najviše mjesta u skupštini koja ima 250 mjesta.

Budući da prethodna vlada nije uhapsila generala Mladića protiv kojeg je ICTY podignuo optužnicu za genocid i ratni zločin u Srebrenici, Bruxelles je u maju 2006. prekinuo pregovore o približavanju s Beogradom.