Vijeće sigurnosti UN
0

'ICTY mora ubrzati rad zbog isteka mandata'

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u petak je zatražilo da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu ubrza i podigne učinkovitost svoga rada zbog približavanja isteka mandata Suda 2010. godine.

Konstatirajući sa zabrinutošću da cilj da svi sudski procesi završe do 2010. godine vjerovatno neće biti ispunjen, Vijeće je naglasilo potrebu da se postojeća suđenja provode što je moguće brže i učinkovitije.

Vijeće je potvrdilo Sudu kako ima odlučnu potporu Vijeća za svoje napore da završi rad na vrijeme, potvrđujući potrebu da se sudu privedu sve optužene osobe. Naglasilo je kako bi se ICTY trebao usredotočiti na suđenja najviše rangiranim dužnosnicima optuženima za ratne zločine na području bivše Jugoslavije te kako je važan dio završetka izlazne strategije prebacivanje niže rangiranih slučajeva nacionalnim pravosuđima.

S obzirom da se dvojica visoko rangiranih optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, još nalaze u bijegu, Vijeće je pozvalo sve zemlje da intenziviraju saradnju sa Sudom kako bi oni bili privedeni pravdi.