Svijet
0

ICTY: Izricanje presude Milanu Martiću 12. juna

FENA
Bivšem predsjedniku samoproglašene "Republike Srpska Krajina" Milanu Martiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Kninskoj krajini i zapadnoj Bosni od 1991. do 1995., kao i za raketni napad na Zagreb maja 1995., presuda će biti izrečena 12. juna, saopćeno je u Haškom sudu (ICTY).

Završne riječi na suđenju Martiću iznesene su od 10. do 12. januara, kada je optužba zatražila doživotnu kaznu zatvora za bivšeg predsjednika RSK-a, dok je odbrana tražila oslobađanje.

Suđenje Martiću je trajalo od 13. decembra 2005. do 16. novembra 2006. godine. On je prebačen u pritvor ICTY-a 15. maja 2002. godine a 21. maja 2002. pred Sudskim vijećem izjavio je da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Prvobitna optužnice protiv Martića je potvrđena i objelodanjena 25. jula 1995. Izmijenjena optužnica je podnesena 18. decembra 2002., a druga izmijenjena optužnica je podnesena 9. septembra 2003. godine.

Tužilaštvo je drugu izmijenjenu optužnicu ponovo podnijelo 9. decembra 2005. godine. U drugoj izmijenjenoj optužnici se navodi da se, od 4. januara 1991. do augusta 1995. "Martić nalazio na raznim rukovodećim položajima u tzv. Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, koja je poslije preimenovana u RSK i da je u tome svojstvu učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac."

"Prema optužnici, svrha ovoga udruženog zločinačkog poduhvata je bilo prisilno uklanjanje većeg dijela hrvatskoga, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva s približno jedne trećine teritorije Republike Hrvatske, te velikih dijelova Republike Bosne i Hercegovine, s ciljem da ta teritorija, putem činjenja zločina, postane dio nove države pod srpskom dominacijom", navedeno je u optužnici.

Martić je optužen za ubistvo, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, okrutno postupanje, deportacije, pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno uništavanje sela i razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom.