Svijet
0

ICG: Ne zaključivati pregovore s Beogradom bez Karadžića i Mladića!

FENA
U Međunarodnoj kriznoj grupi tvrde da je čudna koincidencija najave nastavka pregovora Bruxellesa i Beograda s hapšenjem nekadašnjeg generala VRS Zdravka Tolimira, optuženog od Haškog tribunala za zločine počinjene nad Srebreničanima 1995. godine.

Upozoravaju da s ovim ne smije prestati obaveza hapšenja haških bjegunaca, bez čega, opet, Evropska komisija nikako ne treba zaključiti pregovore s Beogradom.

Međunarodna krizna grupa je prije nekoliko dana oštro kritikovala Evropsku komisiju zbog obećanja Beogradu da će se uskoro nastaviti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, tvrdeći da se time nagrađuje

vlada koja neće biti proevropska niti prodemokratska, te se gubi šansa da se u Haagu nađu ključni bjegunci od međunarodne pravde, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Sada, kada se iza rešetaka našao i nekadašnji Mladićev pomoćnik za obavještajne poslove, primijeti se neobična podudarnost, ali i činjenica da je na slobodi jedan manje haški optuženik.

Direktor evropskog programa Međunardne krizne grupe Sabine Fraiser kaže: "S jedne strane, bilo je pomalo iznenađujuće da je Tolimir uhapšen otprilike u isto vrijeme kada je komesar Rehn najavio kako namjerava da nastavi prekinute pregovore sa Srbijom. S druge strane, pozitivna je stvar to što je Tolimir uhapšen. Jedino što možemo da se nadamo da, ako je bilo moguće da se on uhapsi, da će biti moguće da se uhapse i preostali haški bjegunci".

Iako su se oštro protivili nastavku pregovora sa Srbijom bez Ratka Mladića u haškom pritvoru, u Međunarodnoj kriznoj grupi misle da još nije izgubljen evropski mehanizam koji bi trebao navesti Beograd da ostvari punu saradnju s Haagom - njegov ključni dio - upozorenje komesara za proširenje, Ollija Rehna, da se pregovori neće zaključiti bez pune saradnje Srbije sa Sudom u Haagu, mora ostati na snazi, upozorava direktor balkanskog projekta Međunarodne krizne grupe.

"Najmanje čemu se nadamo je da Komisija neće promijeniti stav o tome - što znači da se pregovori neće okončati sve dok se Haagu ne predaju Karadžić i Mladić. Bio bi izuzetno veliki gubitak ako se pregovori okončaju a Tribunal zatvori, jer njegova misija se okončava 2008. godine, bila bi velika tragedija ako se to sve desi bez Karadžića i Mladića u Haškom sudu", kaže Fraiser, prenio je Glas Amerike.

Međutim, da li je riječ o planu da se misija Tribunala okonča bez dvojice ključnih optuženih na optuženičkoj klupi?

"Sasvim je očito - sada smo već u 2007. godini, 12 godina nakon okončanja rata. Dakle, jasno je da svi nastoje da zaobiđu Tribunal i nadaju se da će vrijeme možda učiniti svoje - ljudi zaboraviti ili jednostavno da će biti kasno da se Karadžić i Mladić dovedu pred Haški sud. Međutim, još se treba nadati da će se to desiti u vrijeme mandata Tribunala".