Den Haag
0

ICC osnovan 2002. u srijedu izriče prvu presudu

FENA
Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu izreći će u srijedu, 10 godina nakon osnutka, svoju prvu presudu, a okrivljeni je bivši zapovjednik kongoanske milicije Thomas Lubanga optužen za regrutiranje djece vojnika u građanskom ratu 2002/2003. u pokrajini Ituri u Demokratskoj Republici Kongo.

Čitanje presude najavljeno je za srijedu ujutro, a kazna će, bude li osuđen, 51-godišnjem Lubangi biti izrečena naknadno. Suđenje utemeljitelju i voditelju Unije kongoanskih domoljuba i bivšem zapovjedniku Domoljubnih snaga prvo je suđenje na tom sudu započeto 26. januara 2009.

Međunarodni kazneni sud (International criminal court, ICC) osnovan je na temelju Rimskog statuta ICC-a koji je stupio na snagu 1. jula 2002. i stalna je ustanova ovlaštena da sudi osobama optuženima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Sud je počeo raditi 2003.

"Prva presuda je bitna", ističe Geraldine Mattioli zadužena za međunarodnu pravdu u nevladinoj udruzi Human rights watch jer "ICC šalje snažan signal ratnim zločincima da ne mogu više ostati nekažnjeni ako im se ne sudi u njihovim zemljama", prenijela je Hina.

Thomas Lubanga izručen je sudu i prebačen u Den Haag u martu 2006., optužen za regrutiranje djece mlađe od 15 godina u oružanu miliciju FLPC.

Djeca su aktivno sudjelovala u građanskom ratu u pokrajini Ituri na sjeveroistoku DR Konga od septembra 2002. do augusta 2003., dok je trajao oružani sukob. U međuetničkim sukobima i nasilju između milicija za nadzor rudnika zlata i drugih prirodnih bogatstva u pokrajini Ituri ubijeno je 60.000 ljudi od 1999., prema podacima nevladinih udruga.

Suđenje je trebalo trajati šest do devet mjeseci, a trajalo je dvije godine i osam mjeseci. Optužba i odbrana svoj su posao završili u augustu 2011., a odbrana je prikupila iskaze 123 žrtve.

Lubangin suoptuženik je Bosco Ntaganda, bivši pomoćnik zapovjednika milicije FPLC. Za njim je izdan nalog za hapšenje 2006., no on je još u bijegu i sada je član kongoanske vojske. ICC redovno kongoanskim vlastima ponavlja da Ntaganda treba biti uhapšen.

Pri sudu su otvorene istrage za zločine u sedam afričkih zemalja: Ugandi, Demokratskoj Republici Kongo, Centralnoafričkoj Republici, u pokrajini Darfur u Sudanu, Keniji, Libiji te Obali Slonovače.