Reuters
0

ICC optužio sudanskog predsjednika za ratne zločine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suci Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) u Haagu odlučili su prihvatiti optužnicu protiv sudanskog predsjednika Omara Hassana al-Bashira i izdati nalog za njegovo hapšenje zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Darfuru, nezvnično saznaje Reuters među diplomatima u Ujedinjenim nacijama.

"Sud je odlučio izdati nalog za njegovo hapšenje. To je bilo očekivano, a zvanično će biti objavljeno kasnije ovog mjeseca", rekao je Reutersu diplomat UN-a koji je tražio da ostane neimenovan.

Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo zatražio je još prošle godine od suda da prihvati optužnicu protiv Bashira zbog organiziranja genocida u regiji zapadnog Sudana u Darfuru, gdje je 2003. godine ubijeno 35 hiljada ljudi, dok je kasnije još sto hiljada umrlo od gladi i bolesti.

Sudan je odbio priznati da se radi o genocidu tvrdeći da su ti ljudi nastradali u ratnim sukobima.

U Međunarodnome krivičnom sudu nisu htjeli komentirati saznanja Reutersa, rekavši da je odluka u rukama sudaca.

Sudan je najavio da će odbiti izručiti Al-Bashira ako odluka suda bude potvrđena, ali će nastaviti da sarađuje s mirovnim trupama UN-a koje se nalaze u toj zemlji.

Upozoreno je, međutim, kako je moguće da dođe do masovnim demonstracija građana zbog odluke suda.

Reuters navodi da Sudan sada pokušava diplomatskim naporima promijeniti odluku ICC-a da optuži predsjednika te države Omara Hassana al-Bashira.

Afrička unija, koja okuplja države Crnog kontinenta, Arapska liga i Kina ranije su izrazile zabrinutost zbog mogućnosti da Bashir bude optužen, ocijenivši da bi to moglo destabilizirati regiju i ugroziti mirovni proces između sjevernog Sudana i poluautonomnog južnog dijela države.

Lokalni mediji u Kartumu nisu objavili vijest Reutersa i situacija na ulicama sudanske prijestonice je mirna.