Svijet
0

ICC: Kongoanski pobunjenički vođa pred sudom zbog ratnih zločina

FENA
Bivši pobunjenički vođa iz Demokratske Republike Kongo trebalo bi da se u ponedjeljak pojavi pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) u Haagu zbog optužbi za ratne zločine.

Mathieu Ngudjolo Chui, sada pukovnik u kongoanskoj vojsci, uhapšen je i prebačen avionom u Holandiju prošle sedmice. U optužnici se navodi da je on planirao brutalni napad boraca svoga Nacionalnog integrističkog fronta (FNI) na selo Bogoro u istočnoj regiji Ituri 2003. godine.

On je treći kongoanski ratni zapovjednik koji će biti poslan u Haag. Očekuje se da sud odredi datum za zvanično podizanje optužnice protiv njega. Tužioci tvrde da je pukovnik Ngudjolo naredio svojim borcima da "zbrišu" selo Bogoro, javila je novinska agencija AFP.

Pukovnik Ngudjolo optužen je po devet tačaka - po tri tačke za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva, nehumana djela i seksualno porobljavanje, te po šest tačaka za ratne zločine, uključujući i korištenje djece vojnika

Tužioci tvrde da je napad na Bogoro - počinjen zajedno sa snagama Patriotskog otpora u Ituriju (FRPI) - dio sistekatske kampanje u 2003. usmjerene protiv etničkih Hema u Ituriju od većinske zajednice Lendu.

Borbe u zlatom bogatoj regiji Ituri izbile su 1999. i nastavile su se do 2003. godine.

Dopisnik BBC-a iz Kinshase Markl Doyle tvrdi da je sukob u Ituruu etnički rat, ali da je njegov korijen u nelegalnom iskopavanju zlata i drugih minerala te regije. Procjenjuje se da je u sukobu ubijeno 50.000 ljudi i da su stotine hiljada ostale bez doma. Na osnovu mirovnog sporazuma nekoliko kongoanskih milicija se razoružalo i integriralo u nacionalnu vojsku zemlje.