Svijet
0

ICC bi mogao osloboditi prvoosumnjičenoga

FENA
Međunarodni kazneni sud (ICC) mogao bi osloboditi svoga prvog osumnjičenika jer su zloupotrebe procedura od strane tužitelja pravično suđenje možda učinile nemogućim, saopćio je taj sud u ponedjeljak.

„Suđenje vođi kongoanske milicije Thomasu Lubangi trebalo je početi 23. juna, što je trebalo predstavljati povijesni korak za prvi stalni svjetski sud za ratne zločine u Den Haagu, ali je sud proces zaustavio.

Sud je rekao da su tužitelji zloupotrijebili odredbu koja im omogućuje da neke informacije zadrže kao povjerljive ako nisu bitne za suđenje nego služe samo u potrazi za dokazima.

Sud je rekao da su tužitelji prikupili materijal širokog raspona "pod okriljem povjerljivosti" i potom ga namjeravali koristiti kao dokaz, kao i da su postupci tužiteljstva značili "da je znatna količina oslobađajućih dokaza, koja bi inače bila prenesena optuženom, zadržana".

"Posljedica je da je sudski proces narušen u tolikoj mjeri da je sada nemoguće sastaviti bitne elemente pravičnog suđenja", rekao je sud.

"To je upravo suprotno od ispravnog korištenja odredbe. Pristup tužiteljstva predstavlja ozbiljnu zloupotrebu", ocijenio je sud.

Sud je 24. juni odredio za saslušanje o puštanju Lubange, prenijela je Hina.

Lubanga je osnovao i vodio miliciju na istoku Konga a uhapšen je 2006. pod optužbom da je regrutirao djecu mlađu od 15 godina od 2002. do 2003.

ICC je uspostavljen 2002. i sada ga podržava 106 država. Sud istražuje ratne zločine u Ugandi, sudanskom Darfuru, Srednjoafričkoj Republici, ali za sada u zatvoru ima samo trojicu osumnjičenika iz Konga.