Svijet
0

Iako nepopularan, Blair najvjerovatniji pobjednik

NINA
Ispitivanja raspoloženja britanske javnosti ukazuju da će britanski premijer Tony Blair lako osvojiti i treći mandat na parlamentarnim izborima u četvrtak.

Ipak, iste ankete, javlja VOA, pokazuju da je Blair relativno nepopularna ličnost zbog nezadovoljstva javnosti sudjelovanjem Britanije u ratu u Iraku, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Prema anketi londonskog lista Sunday Times, objavljenoj ove sedmice, većina britanskih birača vjeruje da je premijer Tony Blair lagao o opasnosti od oružja masovnog uništenja u Iraku kako bi opravdao sudjelovanje Britanije u iračkom ratu, prije dvije godine. Takva oružja nikada nisu bila pronađena. Sam Blair je, međutim, kazao da njegova vlada nikada nije falsificirala dokaze niti preuveličavala opasnost od Iraka kako bi dobila podršku za rat.

On, isto tako, ustraje da je slanje postrojbi u Irak bilo prava stvar koju je trebalo učiniti. “Znam da postoji neslaganje oko Iraka. To neslaganje nikad nećemo uspjeti razriješiti ali, isto tako znam da je ispravno sada gledati prema budućnosti. U Iraku imamo demokratsku vladu; ta zemlja stvara drugačiju vrstu budućnosti za sebe, a mi bismo trebali stajati uz njih i pomoći im da to učine”, kazao je Blair.

Čelnik glavne oporbene Konzervativne stranke Michael Howard se nada da će se sumnje birača oko Tonyja Blaira pretvoriti u promjenu vlade nakon općih izbora.

Međutim, nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da lijeva od centra Laburistička stranka premijera Blaira uživa u 3 do 8 posto većoj podršci od Konzervativaca, a još i većoj u odnosu na centrističke Liberalne demokrate. Analitičari kažu da će se to najvjerojatnije pretvoriti u veliku parlamentarnu većinu za Blaira, koji je na položaju premijera od 1997., a sada se bori za dosad neviđeni treći mandat za Laburiste.

Većina analitičara očekuje da će birači po treći puta premijerski položaj dati Tonyju Blairu. Ukoliko se to dogodi, mnogi analitičari kažu da bi Blair mogao odlučiti da mu je deset godina na vlasti dosta, te dati ostavku nakon dvije ili tri godine kako bi otvorio prostor za nasljednika, najvjerojatnije njegovog vlastitog ministra financija Gordona Browna.