Svijet
1

IAEA u podzemnom bunkeru u Iranu pronašla dokaze o obogaćenom uranu

FENA
Iran je unaprijedio moguću sposobnost za izradu osjetljivog nuklearnog materijala postavljanjem stotine mašina za obogaćivanje urana u podzemni bunker, izvijestila je UN-ova agencija IAEA dan nakon što svjetske sile nisu uspjele uvjeriti Iran da obustavi slične aktivnosti.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je da posjeduje satelitske snimke koji pokazuju "opsežnu aktivnost" u vojnom kompleksu Parčin, koje inspektori žele provjeriti zbog sumnje da se tu odvijaju istraživanja za razvijanje nuklearnog naoružanja, javio je Reuters.

U IAEA-inom izvještaju stoji da bi te aktivnosti mogle poremetiti istragu IAEA-e, aludirajući na komentare zapadnih diplomata da Iran pokušava odstraniti inkriminirajuće dokaze. Iran je porekao da želi proizvesti bilo koju vrstu naoružanju u Parčinu ili drugdje.

U povjerljivom izvještaju, do kojeg je došao Reuters, dalje stoji da su inspektori pronašli tragove uranskih čestica obogaćene 27 posto u iranskom bunkeru Fordov. Teheran je ranije saopćio da je obogatio uran za samo 20 posto.

U izvještaju se navodi da je Iran obavijestio IAEA-u da bi se ovaj više obogaćeni uran - dovodeći Iran korak bliže ka proizvodnji nuklearnog naoružanja - mogao pojaviti kao "tehnička posljedica izvan kontrole operatera".

Kvartalni izvještaj navodi da je Iran postavio 368 novih centrifuga u Fordovu, ali da one trenutno ne rade. Također se navodi da je Iran povećao svoje zalihe obogaćenog urana na 145 kilograma u maju, za razliku od februara kada je imao skoro 110 kilograma.

IAEA je ranije ovog mjeseca tražila od Irana "pristup" Parčinu. Iran je odbio u više navrata, kazavši da je Parčin samo uobičajena vojna baza i da je izvan dosega nuklearnim inspektorima.

IAEA je također navela da je pozvala Iran da ubrza konačno dogovor kojim bi se inspektorima omogućilo da nastave svoju dugoročnu istragu sumnjivih nuklearnih eksperimenata.

Šef IAEA-e Yukiya Amano rekao je u ponedjeljak nakon razgovora u Teheranu da su obje strane blizu sklapanja takvog dogovora iako su postojale "određene razlike" prije nego što je dogovor mogao biti konačno zaključen.