Svijet
0

IAEA suočena s "akutnom dilemom" u vezi s napadom na Iran

FENA
Hoće li Izrael diskretno upozoriti direktora UN-ove agencije za atomsku energiju Yukiya Amana da povuče svoje inspektore prije zračnog napada na Iran kao što su to Sjedinjene Države učinile u dramatičnom telefonskom pozivu njegovom prethodniku prije izbijanja rata u Iraku 2003. godine?

Zbog stalnih nagađanja o mogućem izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenje i njegovog sve napetijeg odnosa s Teheranom, potencijalne opasnosti s kojima je suočeno Amanovo osoblje na terenu predstavljaju veliki razlog za zabrinutost tog diplomate.

Ako ne budu imali sreće, riskiraju da budu na mjestu koje će izraelske rakete bombardovati, a mogli bi biti suočeni i s bijesom Irana i protjerivanjem. Njihov odlazak bi uveliko umanjio pokušaj saznavanja svrhe iranskog nuklearnog programa, prenio je Reuters.

UN-ova agencija za atomsku energiju mogla bi biti suočena s "akutnom dilemom" jer je dužna nastaviti provoditi inspekcije u Iranu, dok istovremeno mora štititi svoje osoblje od opasnosti i razoružavanja.

"Također moraju biti paziti da ne bi bili smatrani pomagačima Izraela tako što će povući svoje osoblje nakon upozorenja Izraela ili samog nagađanja kada bi Izrael mogao napasti", rekao je za agenciju Reuters stručnjak za razoružanje i sprečavanje širenja nuklearnog oružja Trevor Findlay s Univerziteta Harvard.

Iranski zvaničnici su počeli sve više kritikovati UN-ovu agenciju za atomsku energiju (IAEA) kazavši da su u nju možda infiltrirani "teroristi" i optužili ih da odaju tajne o nuklearnom programu Izraelu.

Iako su zapadni diplomati odbacili ove tvrdnje, one ipak mogu predstavljati opasnost za sigurnost IAEA-inih inspektora.

Smatra se da IAEA ima stalan broj inspektora stacioniranih u Iranu i oni pružaju jedinstven uvid u nuklearni napredak zvaničnog Teherana.

Iako je možda broj tih inspektora mali, oni imaju zadatak da istraže postrojenja za obogaćivanje urana koja bi bila prve mete u bilo kakvom stranom vojnom napadu. Tačan broj ovih inspektora, njihova kretanja i boravišta čuvaju se u tajnosti.

"Rizik za inspektore IAEA-e, ako budu prisutni u nuklearnom postrojenju tokom napada, očit je. Mogu samo nagađati da bi Izrael uputio upozorenje IAEA-i kao što su to Amerikanci uradili u Iraku u martu 2003. godine", rekao je Pierre Goldschmidt, bivši šef nuklearnih inspetora.

Međutim, ovo bi također moglo upozoriti Iran, a Izrael bi najvjerovatnije želio zadržati ovu operaciju u tajnosti koliko god je to moguće.

Izrael, za kojeg se vjeruje da je jedina zemlja na Bliskom istoku koja posjeduje nuklearno oružje, smatra nuklearno naoružani Iran egzistencijalnom prijetnjom i zbog neuspjeha diplomatije i uvođenja sankcija pojačao je prijetnje o napadu na svog najvećeg neprijatelja.

Iran je više puta ponovio da svoj nuklearni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe, a ne za proizvodnju nulearnog oružja.