Svijet
0

IAEA otvorila proljetnu sjednicu o Iranu i Siriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) otvorila je u ponedjeljak proljetnu sjednicu na kojoj će dominirati dva teška pitanja - Iran i Sirija.

Sjednica 35 članova Vijeća guvernera trebalo bi da traje do petka. Generalni direktor IAEA-e Japanac Yukiya Amano treba da održi tradicionalni inauguralni govor na sjednici koja se održava iza zatvorenih vrata, prenosi AFP.

Sporni iranski nuklearni program koji izaziva međunarodnu zajednicu nastavljajući s obogaćivanjem urana uprkos mnogim rezolucijma UN-a koje podrazumijevaju sankcije, ponovo će biti u središtu razgovora.

IAEA predbacuje Teheranu da ne sarađuje u potpunosti s agencijom, a u svom posljednjem izvještaju je utvrdila da "nove informacije" u vezi s njegovim nuklearanim programom pothranjuju strah jednog dijela međunarodne zajednice da on želi napraviti atomsko oružje.

Nakon istrage koja je trajala više od osam godina, IAEA još uvijek nije u mogućnosti utvrditi da li su ciljevi iranskog programa miroljubivi, kako tvrdi Teheran, ili vojni.

Sirija je drugi trn u peti IAEA-e koja već dugo pokušava da obiđe nekoliko sumnjivih mjesta, a najprije Al-Kibar, koji je Izrael bombardirao u septembru 2007. godine zbog sumnji da se tamo gradi nuklearni reaktor.

Zemlja je, međutim, pokazala lagano otvaranje, prihvativši posjetu inspektora mjestu Homs, na zapadu Sirije, što bi moglo predstavljati "korak naprijed", navodi agencija. Sirija nije prihvatila inspektore na svom tlu od 2008.

U petak je grupa od 25 američkih parlamentaraca pozvala međunarodnu agenciju da primora Siriju na prihvatanje "specijalne inspekcije" nuklearnih postrojenja, ocijenivši da je kredibilitet IAEA-e u igri.