Svijet
0

IAEA: Iran uglavnom govorio istinu o nuklearnom programu

FENA
Iran je uglavnom davao istinite podatke o svome nuklearnom programu, navela je u četvrtak u izvještaju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ali i upozorila da se malo zna o njegovim najnovijim aktivnostima u vezi s tim.

U izvještaju napisanom na 10 stranica potvrđuje se međutim da Teheran i dalje nastavlja ignorirati pozive Vijeća sigurnosti UN-a da prekine obogaćivanje urana, koji je neophodan za proizvodnju atomskog oružja, prenijele su svjetske agencije.

Neimenovani diplomat UN-a izjavio je agenciji AP da se saradnja Irana u nuklearnom pitanju može opisati kao čaša do pola puna ili do pola prazna.

Američka agencija je ocijenila da će to stanje teško zadovoljiti SAD i njihove saveznike koji već dugo pritiskaju Vijeće sigurnosti radi novog pooštravanja sankcija Iranu.

Velika Britanija smatra kako izvještaj IAEA ukazuje da Iran ako želi obnoviti povjerenje i izbjeći sankcije, mora odgovoriti na sva sporna pitanja, bez odgađanja, navedeno je u saopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom nakon podnošenja izvještaja.

Glasnogovornik američkoga State departmenta Sean McCormack je izjavio kako SAD misli da Iran nastavlja davati "polovične odgovore" o svome nuklearnom programu i izazivati međunarodnu zajednicu nastavljajući da radi na obogaćivanu urana, zbog čega će Washington nastaviti da traži novo pooštravanje sankcija Teheranu.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad je pozdravio nalaze izvještaja IAEA-e koji ukazuju da je Iran govorio istinu jer je pokazao svijetu da je Teheran bio u pravu kada je pružao otpor pritisku zapadnih sila, prenio je Reuters.

Glavni iranski pregovarač o nukelarnim pitanjima Said Djalili ocijenio je na konferenciji za štampu da je izvještaj IAEA-e otklonio "većinu nejasnoća" o iranskome nuklearnom programu i da su optužbe o namjerama Teherana "neosnovane".

Zamjenik direktora iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamed Saidi je kazao da je izvještaj IAEA-e pokazao da više nema legalne i međunarodne osnove za nove diskusije u Vijeću sigurnosti UN-a o iranskome nuklearnom pitanju.