Svijet
0

IAEA-Iran: Bez rezultata u razgovorima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski zvaničnici i delegacija Međunarodne agencije za atomsku eneregiju (IAEA) završili su u četvrtak u Teheranu trodnevne razgovore bez ikakvih rezultata, javili su iranski mediji.

"Ništa novo nije pokrenuto ni odlučeno", rekao je predstavnik Irana u IAEA-i Ali Askar Soltanije u vezi s razgovorima koje je vodio s regionalnim šefom IAEA-e Hermannom Nackartesom u sjedištu iranske Organizacije za atomsku energiju.

Soltanije je rekao kako sumnja da će zvaničnici IAEA-e željeti da održe nove razgovore s iranskim vlastima, ali je istaknuo spremnost Teherana da i dalje razgovara, prenijela je agencija DPA.

Delegacija IAEA-e koju je predvodio glavni inspektor Ollie Heinonen dvaput je posjetila Teheran prošlog mjeseca kako bi utvrdila da li Iran radi na istraživačkom projektu za razvoj nuklearnog naoružanja.

Iran je u međuvremenu predstavio paket prijedloga za vođenje "konstruktivnog dijaloga" koji, pored prijedloga Irana kako da se riješe globalni problemi, poput efikasne borbe protiv terorizma, uključuje i prijedloge koji se tiču vlastitoga nuklearnog programa.

Iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki u utorak je prijedloge iranskih vlasti uputio generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, kao i kopije šefovima diplomatije pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani.

U dijelu koji se tiče spornoga nuklearnog programa Teheran je ponovno istaknuo miroljubivu prirodu iranskih nuklearnih programa i spremnost da se održe razgovori sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti i Njemačkom, ali i da zemlja neće pristati na ispunjenje glavnog zahtjeva Zapada da se suspendira proces obogaćivanja urana.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad je rekao da će detalji iranskog paketa prijedloga biti objelodanjeni krajem sljedećeg mjeseca.

On je poručio da Iran neće odustati od svog prava da ima nuklearni program bez obzira na poticaje i olakšice koje u tom slučaju nudi Zapad, niti će biti uplašen njegovim prijetnjama i pritiscima.

Do sada je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo tri rezolucije protiv Irana i vlastima u Teheranu uvelo niz sankcija zbog odbijanja da obustave program obogaćivanja urana.