Objavila memoare
0

Iacub: Strauss-Kahn je pola čovjek pola svinja

SRNA
Argentinski pravnik Marcela Iacub, koja je bila u vezi sa bivšim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiqueom Strauss-Kahnom u svojim memoarima opisuje ga kao "pola čovjeka -pola svinju".

Izvodi iz knjige pod nazivom "Belle et Bête", što se može prevesti dvojako "Ljepotica i zvijer" ili "Lijepa i glupa", objavljeni su u magazinu "Le Nouvel Observateur", uz ekskluzivni intervju sa Marcelom Iacub

Strauss-Kahn je u knjizi opisan kao "bezosjećajan, sebičan i opsjednut seksom, te umjetnik kanalizacije, poeta poniženja i prljavštine".

Međutim, ovo su samo neke od osobina o kojima govori Iacubova, koja je 2012. godine stupila u sedmomjesečnu vezu sa Strauss-Kahnom, samo godinu dana nakon što je optužen za seksualni napad na radnicu hotela u New Yorku.

"Imaš dugu listu seksualnih osvajanja, uglavnom vulgarnih i neprivlačnih žena. To je autentična i divna osobina istinske svinje, oblik velikodušnosti koju iskazuješ ženama spremnih da te imaju", navodi ona u stilu otvorenog pisma Strauss-Kahnu.

Iacubova je magazinu rekla da je razmatrala tri moguća motiva za početak veze sa Strauss-Kahnom u vrijeme kada je francuska štampa neprestano objavljivala optužbe da je učestvovao u orgijama i lancima prostitucije.

Kao prvi navela je da je željela da bude u poziciji da napiše knjigu, neku vrstu reportaže, a drugi motiv je da je vidjela sebe kao neku vrstu svetice koja je željela da ga spasi.

Ona je kao treći motiv navela to da je u to vrijeme bila veoma depresivna i da bi tako "egoističan, bezosjećajan čovjek, koji je povrijedio veliki broj ljudi, mogao da bude instrument njenog uništenja".

"U tom smislu iskoristila sam ga koliko i on mene", navodi Iacubova.

Strauss-Kahn je, reagujući na objavljene izvode knjige, napisao pismo uredniku "Le Nouvel Observateura"..

"Bez sumnje zgađen sam time što je žena spremna da zavede muškarca samo sa jednom namjerom - da bi napisala knjigu o tome. Da simulira ljubav radi finansijske dobiti, za prodaju njene priče medijima, koje je uvijek kritikovala. Međutim, zgađeniji sam Nuvel observaterom, listom koji očigledno brine zbog pada broja čitalaca, a sada shvatam i zašto", navodi Strauss-Kahn.

On je naglasio da je "ono što je nekad bio veliki francuski magazin ukaljano ovom gadnom pričom". Strauss-Kahn je najavio da će njegovi advokati razmotriti sve pravne načine za borbu protiv, kako je napisao, grozote.