Neumorna Rebiya Kadeer
0

I Ujguri imaju svog Dalaj-lamu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Upoređivana je sa Dalaj-lamom, ali govor "Majke svih Ujgura" još uvijek ima utjecaja uglavnom u Kini. Vođi kineskih i tibetanskih budista Rebiya Kadeer ipak veoma je slična.

"Borac - zmaj", kako je još zovu, postala je glas velike, ali relativno nepoznate populacije muslimana Ujgura, etničke manjine koja govori Turski u Kini i smatra se dijasporom koja je davno napustila matičnu Tursku.

Baš kao i Dalaj-lama, i Kadeerova ima brojne sljedbenike i ne priznaje je kineska vlada, piše CNN.

"Iako je jedno od njih muško, a drugo žensko, jedna stvar im je zajednička, a to su aktivnosti kojima pokušavaju doći do otcjepljenja i naštetiti jedinstvu nacije", stav je kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Šezdesetdvogodišnja Kadeer skrenula je pažnju svjetskih medija na Kinu nakon julskih hapšenja i nereda u autonomnoj regiji Xinjiang na sjeverozapadu zemlje.

Ujguri su protestvovali u glavnom gradu Urumqiju, a tačan broj onih koji su pritom izgubili život nije objavljen. Iako je u izvještajima stajalo oko 200, strahuje se da je taj broj mnogo veći.

Neredi su izbili kada su se krajem juna s Ujgurima sukobili Han Kinezi, većinski narod u Kini. Vođa Ujgura je optužena da je kriva za sukobe koje je, kako tvrdi kineska vlada, planirala i širila putem interneta.

Kineski ustav etničkim manjinama garantuje ista praca i ograničenu autonomiju. Vlada je provela više programa kojima bi pomogla ovu populaciju, ali Kadeer ističe kako su Ujguri u Kini i dalje građani drugog reda. U vrijeme nemira trudila se svim silama osvijetliti njihov uzrok medijima i svijetu te ukazati na "nepravednu politiku" koja se u Kini vodi prema građanima.

Procjenjuje se da u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu živi od osam do 11 miliona Ujgura koji se već dugo žale na svoj položaj, ali kineske vlasti negiraju te tvrdnje.

"Neka se čuje i naš glas i podigne svijest o našoj situaciji", kaže Kadeer za CNN. "To je sada moja najveća želja."

Ova majka 11 djece iz siromaštva se uspjela popeti na visoku poziciju u društvu. Postala je i članica Kineskog nacionalnog kongresa, a zbog svojih ideja i aktivizma 1999. je bila u zatvoru. Puštena je iz zdravstvenih razloga 2005. godine te protjerana iz zemlje. Dat joj je azil u SAD-u, gdje se pridružila svom suprugu i nastavila aktivno raditi. Trenutno živi u Washingtonu i bori se za prava Ujgura.