Svijet
79

I to se desilo: Kako je Grčka oprostila njemački dug

Klix.ba
Leon Melas spušta potpis na Londonski sporazum
Malo je poznato da se u jeku obnove Njemačke nakon Drugog svjetskog rata dug ove države doslovno prepolovio uz odobrenje nekoliko država, uključujući i Grčku.

Kako bi se Njemačkoj, odnosno njenom zapadnom dijelu, olakšao oporavak i ekonomski razvitak, 1953. godine u glavnom grad Engleske potpisan je tzv. Londonski sporazum o dugu.

U njemu se nalazi 20-ak potpisa predstavnika svjetskih država među kojima su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kanada, Švedska i Grčka. Njihovim odobrenjem Zapadnoj Njemačkoj oprošteno je oko 50 posto duga u iznosu od tadašnjih 15 milijardi maraka ili današnjih 3,4 milijardi eura.

Dug koji je svoje porijeklo vukao još od Versajskog sporazuma na kraju Prvog svjetskog rata potpisima u Londonu "razvučen" je na 30 godina otplate, mada je Berlin i 2010. godine isplatio dio duga u iznosu od oko 70 miliona eura.

Sporazum je bio vrlo značajan za dalji oporavak Njemačke privrede koja je za nekoliko decenija postala vodeća ekonomija Evrope.

Oprost 50 posto duga potpisala je i Jugoslavija koju je predstavljao Jakša Petrić, dok je u ime Grčke Berlinu oprostio Leon Melas.