Brod koji je smatran nepotopivim
215

I stoljeće nakon potonuća Titanic zaokuplja pažnju historičara

Klix.ba
RMS Titanic (Foto: AFP)
RMS Titanic (Foto: AFP)
Prošlo je 100 godina od potonuća RMS Titanica, broda koji je smatran nepotopivim.

Britanski putnički brod Titanic je udario u ogromnu santu leda u Atlanskom okeanu u noći 14. aprila 1912. godine, a potonuo je oko 2:20 sati 15. aprila. U nesreći je poginulo više od 1.500 ljudi. Od tada je ovaj brod postao opsesija historičara, ali i Hollywooda.

O Titanicu je snimljeno gotovo 30 filmova, a najpoznatiji je onaj koji je režirao James Cameron. Njegov film "Titanic" iz 1997. godine je ove sedmice ponovo prikazan u kinima u 3D-u.

Historičar i kolekcionar Patrick Boyles se zainteresovao za Titanic kada je olupina otkrivena 1985. godine. On posjeduje mnogo predmeta u svojoj kolekciji, ali ipak kaže da su mu najvrijednije priče koje je čuo od preživjelih putnika koji su bili na Titanicu.

"O Titanicu možete čitati u knjigama, ali kada čujete priču osobe koja je bila na ovom brodu, to je zaista nešto posebno". rekao je Boyles koji je posjećivao i sprijateljio se sa preživjelima poput Louise Kink Pope koja je imala četiri godine kada je Titanic potonuo.

"Ona je bila jedna od nekoliko putnika iz treće klase koji su uspjeli preživjeti. Umotala se u deku koju joj je dala njena majka", izjavio je Boyles. Louise je živjela u Michiganu. Umrla je 1992. godine u 84. godini.

Preživjeli putnici sa Titanica su postali slavni, no niko od njih više nije živ. Posljednja preživjela putnica, Millvina Dean, koja je imala samo devet mjeseci kada je Titanic potonuo, umrla je 2009. godine u 97. godini.