Svijet
0

I pored taktičkih poraza, širenje NATO-a sada izglednije

FENA
NATO je, ministarskim sastankom u Bruxellesu, čak i u kritičnim okolnostima stvorenim sukobom Rusije i Gruzije, pokazao da je podijeljen na one koji podržavaju malu, članstva željnu državu, i one koji ne bi da isprovociraju ozbiljniji spor s Rusijom, piše Independent.

Neke od izjava poteklih iz sjedišta NATO-a zvuče zastrašujuće, što je uvijek slučaj kad postoje razlike koje treba zabašuriti, dodaje list.

Niko ne treba da se pretvara kako je slabost vojnog saveza dobra stvar, ali ima trenutaka kada je izostanak akcije daleko poželjniji nego ishitreno srljanje ili loše promišljena reakcija. I ovo je, ocjena je Independenta, upravo takav trenutak.

Nasilje koje je prije dvije sedmice izbilo na Kavkazu nije valjan argument za ubrzano guranje Gruzije u NATO, što je u Bruxellesu izričito i potvrđeno.

Za Independent je prije u pitanju argument u prilog neophodnosti da se u središtu nove međunarodne pažnje nađu zamrznuti konflikti nastali raspadom SSSR-a i pokušaj da se preduprijedi njihovo prerastanje u izgovor za šire sukobe.

Times procjenjuje da je NATO, prvo od Rusije na Kavkazu a potom i francuskim gubicima u Afganistanu, pretrpio dva taktička poraza koji su se dogodili u nepovoljnom trenutku i uz tragične žrtve.

No, ova dva sukoba treba tretirati potpuno odvojeno, a noviji od njih, onaj u Gruziji, po mišljenju lista, daljnje će širenje NATO učiniti vjerovatnijim daleko prije nego manje mogućim.

Novopronađeno jedinstvo NATO-a koje list nalazi i u aktuelnom njemačkom opredjeljenju da se ipak podrži gruzijski ulazak u alijansu temelji se, po ocjeni lista, prije svega u dvije stvari. Prvo, u sve prisutnijem konsenzusu da bi Moskva bila daleko uzdržanija da je Gruzija članica alijanse, i kao drugo, na činjenici da su zamrznuti sukobi u Južnoj Osetiji i Abhaziji, koji su stajali na putu gruzijskog ulaska u vojni savez, sada, s pravom ili ne, odmrznuti.

NATO je ruskom akcijom bio zatečen, ali ne i značajnije oslabljen. Vojni savez možda s mukom nastoji da stekne nadmoć nad talibanima u Afganistanu, ali kao što je hladni rat to pokazao ništa ne može da svađalački nastrojene zapadne demokratije tako efikasno ujedini kao nuklearna supersila.

Guardian pak upozorava da NATO, odlukama s ministarskog sastanka u Bruxellesu, šalje pogrešan signal.

Uz podsjećanje na broj Rusa koji žive u državama nastalim raspadom SSSR-a, Guardian ukazuje da mapa prostora koji je nekada činio Sovjetski savez lako može biti ponovo iscrtana. I da nikome nije u interesu da se to čini bilo gusjenicama ruskih tenkova bilo zapadnim garancijama sigurnosti. O širenju NATO-a na istok ne treba suditi samo po koristima koje uživaju nove članice, već i po reakcijama koje ono izaziva na drugim prostorima.

Sposobnost alijanse da rješava konflikte na Kavkazu je ograničena, moć da ih širi je pak neograničena, smatra uvodničar Guardiana i primjećuje da odluke iz Bruxellesa o ustanovljavanju posebnog savjetodavnog tijela za Gruziju i suspenziji istovjetnog organa za kontakte sa Rusima danas možda i izgledaju kao korisno sredstvo diplomatskog utjecaja. Dugoročno gledano, međutim, isključenje Rusije iz kolektivnih sigurnosnih aranžmana u regiji u kojoj žive milioni Rusa recept je za sukob, ocjenjuje Guardian.