Svijet
0

I Medvedev oštar na vanjskopolitičkom planu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev iskoristio je svoju prvu posjetu Zapadu kako bi zauzeo tvrdu liniju u vezi s međunarodnom sigurnosti, ali liberalniji pristup prema domaćoj politici, piše u petak Financial Times.

Dnevnik ističe da je Medvedev zadržao oštar stav Vladimira Putina na vanjskopolitičkom planu, upozorivši u svome berlinskom govoru da bi daljnje širenje NATO-a veoma narušilo odnose Moskve sa Zapadom, mada to, kako je kazao, ne bi dovelo do tačke sukoba.

Svojim mekim glasom bivšeg pravnika u korporaciji, novi ruski predsjednik je čini se u Berlinu bio željan pokazati da se razlikuje od prethodnika, ukazujući na potrebu slobode štampe i rada nevladinih organizacija u Rusiji.

I pored oštrih riječi na račun NATO-a, Medvedev je naglasio da Moskva ostaje pouzdan partner u međunarodnim političkim i energetskim pitanjima.

A kada je riječ o evropskim kriznim tačkama, kao što su Kosovo i pitanje američkoga odbrambenog štita u istočnoj Evropi, ocijenio je da je međunarodnoj zajednici potrebno "više prostora za disanje".

S tim u vezi Financial Times ističe, prvu veliku vanjskopolitičku inicijativu ruskog predsjednika, odnosno njegovu ideju o formiranju "Evropskoga sigurnosnog pakta" i integraciju euroatlantskog prostora "od Vancouvera do Vladivostoka".