Jug Libana
0

FOTO / I Hezbollah ima svoj tematski park

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ako želite pogledati oštećene izraelske tenkove ili vidjeti kako izgleda pravi gerilski bunker isklesan u kamenu, morate posjetiti multimedijski park islamističke organizacije Hezbollah u južnom Libanu.

Muslimani šiiti, koji su prije četiri godine prestali ratovati s Izraelom, smislili su inovativno sredstvo za njihovu turističku destinaciju u Mleti, koja je donedavno bila simbol otpora, javlja "Reuters".

Za sada, s neprijateljem ratuju samo uz pomoć propagande te pokušavaju inspirisati svoj narod pričom o lukavom Izraelu, njihovom najvećem neprijatelju u proteklih 25 godina.

Uprkos nevjerovatnoj vrućini, više od pola miliona ljudi je posjetilo Mletu, 50 kilometara sjeveroistočno od Bejruta, od kada je destinacija otvorena u maju, tvrde Hezbollahovi vodiči koji vode turiste iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, i Italije, kao i domaće turiste.

"Ako nas Izraelci ne napadnu, ni mi njih nećemo napasti", rekao je jedan od privremenih vodiča, Ali. "Mi nismo teroristi, mi smo veoma miran narod i imamo pravo da živimo kao sve druge nacije".

Ali (40), koji danju radi u Islamskoj banci blizu grada Nabatiyeha, rekao je da je u tematski park uloženo oko 3,1 milion eura. Budući planovi uključuju i hotel sa pet zvjezdica, mjesto za kampovanje, bazene i sportske klubove.

Obilazak muzeja

"Vjerujete u Hezbollah, vjerujete u svoju zemlju, vjerujete da ste jaki", govore vodiči publici sastavljenoj uglavnom od libanskih šiita.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Turistički obilazak Mlete počinje sedmominutnim videom o historiji Hezbollaha, zatim je na redu muzej koji prikazuje izraelske pištolje i opremu. Paneli na zidovima prikazuju detaljnu građu izraelskih vojnih mašina i satelitske snimke, mape i koordinate potencijalnih Hezbollahovih meta u Izraelu, uključujući i nuklearni reaktor Dimona u pustinji Negev. Možete vidjeti i uništene izraelske tenkove i artiljeriju.

Zakopani bunker

Utabani put kroz šumu vodi do vrata komplikovanog tunela sa kuhinjom, salom za molitvu, operacijskom salom i dnevnim boravkom za 30-ak muškaraca. Blizu izvidnice vidi se 100 metara dug kameni prolaz za koji je trebalo tri godine da se iskleše u kamenu, objasnio je drugi vodič, Abu Abdullah.

"Borci su sinovi ovih sela. Ne dolaze padobranom s neba ili iz zemlje", šalio se, pokušavajući naglasiti povezanost između Hezbollaha i naroda.

Obilazak završava na "trgu oslobođenja", vrtu okruženom Hezbollahovim pištoljima i raketama. Kamene stepenice vode do spomenika mučenicima organizacije. Oni koji dođu u Mletu, kažu da ih tematski park smiruje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Ponosan sam na to šta je napravljeno da se ova zemlja oslobodi", rekao je Khaled Jouni, radnik u američkoj fabrici duhana u Dubaiju. "Definitivno ne želimo još jedan rat. Došli smo u Liban zato što što ovdje možemo izlaziti i uživati u svemu".

Jouni, koji sebe opisuje kao ateistu, iako je odrastao u ortodoksnoj šiitskoj porodici, nije uznemiren Hezbollahovim rigoroznim vjerskim mjerama ili njihovom isticanju mučeništva.

"Ništa ne poštujem koliko poštujem otpor", kaže on.