Svijet
0

I Grenland na putu ka nezavisnosti

FENA
Grenland je, kako ocjenjuju analitičari, na putu da postane nezavisan od Danske pod čijom se vrhovnom vlašću nalazi od 1953. godine.

Grenland je 1953. godine postao integralni dio Danske, a mogućnost da se od nje uskoro odvoji svakako postoji, ocjenjuju sagovornici BBC-a.

Više od 80 posto teritorije Grenlanda pokriveno je ledom i velika većina stanovnika su Eskimi. Grenland je oduvijek održavao bliske veze sa skandinavskim zemljama, naročito s Norveškom i Danskom, mada je geografski bliži Sjevernoj Americi.

Otok kojem je Danska garantirala pravo na samoupravu 1979. godine, u novembru će se na referendumu izjašnjavati o tome na koji način da ostvari širu autonomiju, mada danski premijer kaže da je Grenland na putu da postane nezavisan.

Dansko-grenlandska komisija je nakon četiri godine rada objavila izvještaj u kojem se zaključuje da narod Grenlanda ima pravo na samoopredeljenje.

Iako komisija preporučuje širu autonomiju, danski premijer Anders Fogh Rasmussen izjavio je kako nema sumnje da je rad komisije na široj autonomiji "prvi korak ka nezavisnosti".

Prema zaključcima zajedničke komisije, Grenland bi trebalo da preuzme kontrolu nad upravom prirodnih resursa, pravosuđem i policijom. Vlasti Grenlanda bi također bile savjetovane o vanjskopolitičkim i pitanjima odbrane, koja su trenutno u nadležnosti danske vlade.

"Mislim da Grenland zaslužuje da bude nezavisan - na kraju krajeva, taj otok ima jako malo zajedničkog s Danskom. To se vidjelo odmah po sticanju prava na samoupravu krajem 70-tih godina kada je Grenland brže-bolje počeo da ostvaruje kontakte i da se povezuje sa, naprimjer, Eskimima u Kanadi ili s onima u Rusiji, kao i ostalim narodima u Arktičkom krugu. Također, između Grenlanda i Danske postoji problem jezika. Umjesto da su na Grenlandu radili na poboljšanju svoga jezika i možda na stvaranju zajedničkog pisma za sve Eskime, morali su učiti danski - pa su završili govoreći dva jezika, ali oba loše", kazao je Rasmussen.

Grenland je nekoliko godina po sticanju prava na samoupravu pod vrhovnom vlašću Danske izašao iz tadašnje Evropske ekonomske zajednice, koja je potom prerasla u Evropsku uniju.

Članovi komisije, koji su preporučili široku autonomiju za Grenland, također su se sporili o tome kako dijeliti prihode od prirodnih bogatstava, naročito od eksploatacije nafte kojom je, kako se vjeruje, izuzetno bogato dno Arktičkog okeana.