Rusija
0

I Duma pozvala Medvedeva da prizna J. Osetiju i Abhaziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska Duma (donji dom parlamenta) pozvala je u ponedjeljak ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da prizna otcijepljene gruzijske autonomije Južnu Osetiju i Abhaziju kao samostalne, suverene i nezavisne države.

Obraćanje ruskom predsjedniku u kojem se ukazuje na neophodnost priznanja Južne Osetije i Abhazije usvojeno je jednoglasno sa 447 glasova poslanika na vanrednoj sjednici u Moskvi.

Gruzijska vojna operacija prema Južnoj Osetiji predstavlja "barbarsku agresiju", a od sada se "pitanje mogućnosti obnavljanja teritorijalne cjelovitosti Gruzije političkim putem lišio bilo kakve perspektive", ističu ruski parlamentarci.

"Tu novu realnost, prije ili kasnije, treba priznati cjelokupna međunarodna zajednica", istaknuli su poslanici u Dumi, ocjenjujući da će priznanje stvoriti osnov za osiguranje garancija sigurnosti i zaštite naroda Južne Osetije i Abhazije od vanjskih prijetnji i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti.

Poslanici su pozvali i parlamente u svijetu da podrže priznanje nezavisnosti nepriznatih republika, koje su formalno u sastavu Gruzije.

U obraćanju parlamentima država članica UN-a i međunarodnim parlamentarnim organizacijama u vezi s oružanim napadom Gruzije na Južnu Osetiju ukazuje se da sadašnja eskalacija sukoba nije rezultat raskolničkih napora "nekih mitskih separatista, kako povremeno gruzijske vlasti pokušavaju predstaviti legitimna rukovodstva Abhazije i Južne Osetije".

"To je tragičan rezultat višestoljetnog suprotstavljanja naroda koji žive u regiji i koji nisu mogli prevazići ni prethodni ni aktuelni rukovodioci Gruzije", navedeno je u obraćanju.

U ponedjeljak prije podne i rusko Vijeće Federacije (gornji dom parlamenta) pozvalo je Medvedeva da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, prenijele su agencije.

Moskovski dopisnik BBC-a Humphrey Hawksley procjenjuje da se Kremlj neko vrijeme neće izjašnjavati o stavu ruskog parlamenta nastojeći da pitanje nezavisnosti možda zadrži kao pregovarački adut u širim pregovorima sa Zapadom.

"Ruski parlament će zahtjev za priznanje nezavisnosti proslijediti Kremlju, koji će malo sačekati, nastojati da ispita kakvo raspoloženje o tome vlada u Evropskoj uniji i Washingtonu i šta bi od svega moglo ispasti. U Moskvi je prisutno uvjerenje kako zvanična Rusija želi da pitanje separatističkih oblasti u Gruziji bude odvojena tema oko koje će se sa Zapadom saglasiti da saglasnosti nema. I da se potom pozabave širim međusobnim odnosima", smatra Hawksley.