Svijet
8

I Danska bi mogla priznati nezavisnu Palestinu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Brojni danski mediji pišu kako bi njihova zemlja, nakon što je Švedska donijela odluku da prizna Palestinu kao nezavisnu državu, mogla biti sljedeća zemlja koja će učiniti isto.

Danski list "The Copenhagen Post" navodi da bi Danska mogla slijediti susjednu Švedsku i priznati nezavisnu državu Palestinu zbog sve snažnijeg pritiska javnosti u toj zemlji.

List "Kristeligt Dagblad" također piše da veliki broj političara i stručnjaka u Danskoj vjeruje da će Danska u narednom periodu donijeti odluku da prizna nezavisnu Palestinu kako bi pomogla u rješavanju tog višedecenijskog konflikta na području Bliskog istoka.

Mette Gjerskov, zamjenica predsjednika Odbora za vanjske poslove parlamenta Danske, izjavila je da bi Danska narednih godina mogla priznati nezavisnu državu Palestinu.

"Naravno da ono što je Švedska najavila znači nešto. Ne mislim da će danska vlada učiniti istu stvar sutra. Palestina nije bila na dnevnom redu u Danskoj kao u Švedskoj. Ali osjećam da se i kod nas nešto dešava po tom pitanju. Ranije smo bili angažovani na pomaganju jevrejskom narodu, ali Izrael je sada država koja se sama može štititi. Zato je vrlo prirodno da našu pažnju sada usmjerimo prema Palestincima koji trebaju zaštitu", naglasila je danska političarka.

Holger K Nielsen, bivši danski ministar vanjskih poslova i aktuelni glasnogovornik Socijalističke narodne partije (SF), smatra da je dvodržavno rješenje najbolji model za suživot Izraelaca i Palestinaca.

Isto tako, Mette Bock, glasnogovornica danske Liberalne alijanse, ističe da je dvodržavno rješenje idealan odgovor za izraelsko-palestinski konflikt napominjući kako je ipak potrebno da se izraelska i palestinska strana same pokušaju dogovoriti u vezi sa takvim rješenjem.

Stručnjak za Bliski Istok i profesor na danskom Univerzitetu Roskilde Jakob Egholm Feldt vjeruje da je Danska, kao i mnoge druge zemlje, već de facto prihvatila dvodržavno rješenje jer, kako kaže, Palestina ima mjesto u Ujedinjenim nacijama (UN) kao i predstavništva u Danskoj.

U januaru 2011. godine Danska i Norveška su saopćile da će uskoro priznati državu Palestinu, a već 9. marta, predsjednik Palestine Mahmoud Abbas po prvi put je posjetio Dansku kako bi razgovarao sa tamošnjim vlastima o bilateralnim odnosima Palestine i Danske.

Socijaldemokrati u Danskoj u nekoliko navrata do sada su poručili da će u slučaju pobjede na izborima priznati državu Palestinu.

Ova partija je 15. septembra 2012. godine pobijedila na izborima i ubrzo izrazila snažnu podršku članstvu Palestine u UN-u ali su ipak čekali zajedničku odluku zemalja članica EU-a u vezi sa statusom Palestine.

Poznato je također da je danska Crveno-zelena alijansa (Enhedslisten) veliki pristalica i zagovarač nezavisne države Palestine koja bi egzistirala pored nezavisnog Izraela.

Inače, novoizabrani švedski premijer Stefan Lofven u obraćanju pred Parlamentom Švedske kazao je prije nekoliko dana kako će Švedska priznati Palestinu kao državu. Time bi Švedska bila prva država Evropske unije (EU) koja bi priznala tu državu.

"Sukob između Izraela i Palestine može se riješiti samo između te dvije države, prema dogovoru i u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Lofven.

"To rješenje zahtjeva uzajamno priznavanje i volju za miran suživot. Švedska će stoga priznati državu Palestinu", dodao je.

Nekolicina evropskih zemalja uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku već su priznale Palestinu kao državu, ali prije nego su ušle u članstvo EU.

Inače, krajem 2012. godine Palestina je dobila status države nečlanice UN-a.

Sukob Izraela i Palestine datira još iz 1917. godine, a Izrael je tokom 1967. godine okupirao Istočni Jerusalem i Zapadnu Obalu.

Poslije Arapsko-izraelskog rata 1948. godine, ugovorom iz 1949. između Izraela i arapskih zemalja eliminisana je Palestina kao teritorijalna jedinica. Sa priznanjem Izraela ostale palestinske teritorije su podijeljene između Egipta, Sirije i Jordana.

Palestinci posljednjih godina snažno i odlučno zahtijevaju osnivanje nezavisne države u Pojasu Gaze i Zapadne Obale.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) u Tunisu je 1988. godine proglasila nezavisnost Palestine koju su do sada priznale 132 države.