Svijet
423

I danas u Sarajevu protesti u znak podrške Gazi

Piše: L. Čolak
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je i danas organizovana mirna protestna šetnja u znak osude na agresiju i bombardiranje Gaze.

Mirni protest je organizovala Palestinska zajednica u BiH, a oko 500 učesnika se danas oko 13:30 okupilo ispred Sebilja na Baščaršiji, odakle su prošetali noseći transparente sa porukama podrške stanovništvu Gaze, sve do Trga Djece Sarajeva.

"Organizovali smo ove mirne proteste podrške palestinskom narodu. Oni su preko 66 godina potlačeni. Zločina koji se čine nad palestinskim narodom treba da se stidi cijeli svijet. Izraelci bombarduju škole, ruše stambene objekte, ubijaju žene i djecu, a svijet pokazuje licemjerstvo i ne reaguje. Licemjerno i lukavo se odnose prema Palestincima. Isto onako kako su se odnosili i prema agresiji u BiH. Pričali su prazne priče u Srebrenici, Potočarima, Prijedoru, gdje je stradalo hiljade Bošnjaka. Ponavlja se licemjerni odnos međunarodne zajednice prema malim narodima i to treba da služi na sramotu njima", naveo je Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, prenosi Anadolu Agency.

On je istakao kako je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u svojoj izjavi stao u odbranu Palestinaca.

"Bosna i Hercegovina daje cijelo vrijeme palestinskom narodu podršku na najobjektivniji mogući način", naglasio je Hebib.

Podsjećamo, Udruženje je još prije nekoliko dana uputilo i otvoreno pismo u kojem pozivaju Ujedinjene narode, međunarodnu zajednicu, međunarodnu akademsku zajednicu, sindikate i studente da pokažu podršku i solidarnost sa stanovnicima Gaze.

Iz Udruženja Palestinske zajednice u BiH su podsjetili da je izraelska agresija i bombardiranje Gaze počela 8. jula, te da je za 11 dana bombardiranja i posljednje kopnene agresije ubijeno više od 261 Palestinaca, a ranjeno blizu 2.216. Izvedeno je 2.559 napada, te uništeno 645 objekata.