Mitropolit Kiril
0

I dalje ništa od susreta s papom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pozicija Ruske pravoslavne crkve (RPC) u vezi s eventualnim susretom ruskog patrijarha s rimskim papom je nepromijenjena, izjavio je u ponedjeljak privremeni vršilac dužnosti poglavara RPC-a i kandidat za novog ruskog patrijarha mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril.

"Čuvar patrijaršijskog prijestolja" i predsjednik Odjeljenja za vanjske crkvene veze RPC-a rekao je u intervjuu dnevniku "Trud" da to nije pitanje ličnosti patrijarha ili pape, već određenih realnosti u odnosima RPC-a i Rimokatoličke crkve.

Zbog toga, istakao je mitropolit Kiril, može trenutno da kaže isto što je posljednjih godina govorio (sada pokojni) patrijarh Aleksij Drugi odgovarajući na takva pitanja.

"Susret patrijarha i pape bit će moguć tek tada kada se konačno uoče stvarni pozitivni pomaci u pitanjima koja su tokom dugog vremenskog perioda bila problematična za naše odnose", rekao je mitropolit RPC-a, koji je na Arhijerejskom saboru u nedjelju u Moskvi dobio najviše glasova kao kandidat za poglavara RPC-a.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Aleksij Drugi, koji je umro 5. decembra prošle godine, 9. novembra 2007. u intervjuu Paris Matchu rekao je da je njegov susret s poglavarom Rimokatoličke crkve moguć tek nakon što Vatikan odustane od prozelitizma, odnosno privlačenja pravoslavnih vjernika.

"Pozdravljamo izjave novog pape o neophodnosti nastavka dijaloga, nadamo se da će poslije toga uslijediti i konkretni koraci", rekao je Aleksij Drugi, dodajući da se, "nažalost, u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstanu Rimokatolička crkva nastavlja baviti prozelitizmom".

Krajem januara prošle godine, reagirajući na poziv pape Benedikta XVI ruskom patrijarhu da učestvuje u otvaranju svečanosti povodom Godine apostola Pavla u junu u Rimu, RPC je ocijenila da je posjeta Aleksija Drugog preuranjena.

"Imajući u vidu da to pitanje neizbježno podrazumijeva delikatnu temu susreta pape i patrijarha, za koju je još potrebna ozbiljna priprema s obje strane, bit će najvjerojatnije upućen predstavnik Njegove svetosti Aleksija, uz veliku zahvalnost na pozivu", rekao je rukovodilac tajništva za odnose među kršćanskim zajednicama Igor Vižanov.

Jedna od glavnih prepreka u odnosima dvije crkve jeste ocjena RPC-a da se Rimokatolička crkva bavi prozelitizmom, koju u Vatikanu odbacuju, ističući da se u Rusiji Katolička crkva samo brine za svoju vjersku zajednicu, koju čini oko 600.000 vjernika.