EU
0

I dalje carine na obuću iz Kine i Vijetnama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministri Evropske unije odlučili su u utorak na 15 mjeseci produljiti antidamping carine na uvoz obuće iz Kine i Vijetnama, riskirajući da time izazovu ljutiti odgovor službenog Pekinga i nezadovoljstvo evropskih maloprodajnih lanaca.

Takva odluka je donesena usprkos tome što je trgovinski panel EU-a, u kojem su predstavnici svih 27 zemalja članica, 19. novembra glasao za odbacivanje produženja antidamping carine na uvoz obuće iz Kine, ističući da je to znak njihove posvećenosti slobodnoj trgovini, prenio je Reuters.

Produženje carine stupa na snagu od 3. januara i za kineske kožne cipele će iznositi 16,5 posto, a na vijetnamske 10 posto.

Službeni Peking je u utorak saopćio da ne odobrava takvu odluku EU-a i najavio da će poduzeti mjere u okviru Svjetske trgovinske organizacije.

"Kina je izuzetno nezadovoljna", navedeno je na web stranici kineskog ministarstva trgovine.

Evropski maloprodajni lanci i proizvođači globalnih brendova u toj industriji također su negodovali zbog odluke koja bi mogla pogoditi potrošače jer će vjerojatno dovesti do poskupljenja obuće.

Procjena je da cipele proizvedene u Kini i Vijetnamu čine oko 30 posto ponude na evropskom tržištu obuće.

Evropska unija je antidamping carinu prvi put uvela 2006. na dvije godine, nakon što su evropski proizvođači obuće optužili Kinu i Vijetnam da nedozvoljeno subvencioniraju lokalne tvornice jeftinih cipela. Primjena te carine produžena je prošle godine.