Za investiranih 200.000 dolara
1

I Albanija nudi državljanstvo investitorima

SRNA
Sali Berisha (Foto: Anadolija)
Sali Berisha (Foto: Anadolija)
Albanska Vlada usvojila je prijedlog zakona prema kojem će svako ko u toj zemlji investira više od 200.000 dolara dobiti državljanstvo Albanije.

Albanski premijer Sali Beriša izjavio je da je to praksa i u drugim zemljama i kao primjer naveo Bugarsku, Mađarsku i Crnu Goru.

Beriša je najavio da je u pripremi i zakon prema kojem će svi Albanci u svijetu moći da dobiju albansko državljanstvo, prenose lokalni mediji.

Mađarska je prošle godine usvojila zakon kojim se velikim investitorima obezbjeđuje dozvola stalnog boravka, kao i mađarsko državljanstvo.

Pravo na mađarsko državljanstvo imaju stranci koji kupe najmanje 250.000 eura državnih obveznica.

Zvanično Skoplje nedavno je objavilo da će Makedonija ponuditi državljastvo strancima koji investiraju više od 400.000 eura i zaposle najmanje 10 radnika.

Bugarska je ponudila državljanstvo strancima koji u industriju, infrastrukturu i turizam investiraju najmanje pola miliona eura, koliko košta i državljanstvo u Crnoj Gori.

Prema pisanju medija u Srbiji, u knjigu državljana zbog milionske investicije upisan je kontroverzni slovenački biznismen Rasto Tomažić, vlasnik "Nuba investa".