Ime platili 1,3 milijarde dolara
197

FOTO / I Abu Dhabi dobija muzej Louvre, vrijednost investicije $654 miliona

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Konzorcij predvođen kompanijom iz Dubaija Arabtec Holding konačno će početi graditi muzej Louvre u Abu Dhabiju, u koji će biti uložena 654 miliona dolara.

Riječ je o projektu koji je najavljivan prije nekoliko godina, no tek sada će investitori krenuti u njegovu realizaciju. Kompanija za promovisanje turizma i ulaganja iz Abu Dhabija saopćila je da će gradnja početi odmah, a planirano je da muzej bude svečano otvoren 2015. godine, što je tri godine kasnije nego što je isprva bilo planirano.

Nakon tendera na koji se prijavio veliki broj kompanija, ugovor je dobila firma Arabtec i njeni partneri, španska kompanija Constructora San Jose SA i Oger Abu Dhabi LLC, piše AFP.

Bogati Abu Dhabi platio je 1,3 milijarde dolara kako bi mogao koristiti ime Louvre sljedećih 30 godina i tako se pokušati približiti renomiranom pariskom muzeju.

Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski umjetnici bili su protiv prodaje imena Louvre. Kritikovali su vlasti što prodaju dušu muzeja i optuživali Abu Dhabi da koristi emigrante kao jeftinu radnu snagu.

Zgradu Louvrea u Abu Dhabiju dizjanirao je francuski arhitekt Jean Nouvel, a gradnja muzeja u skladu je sa ambicioznim planom razvoja Abu Dhabija i modernizacije Emirata.

Kompleks bi trebao sadržavati paviljone, trgove, ulice i kanale, a sve kako bi se stvorila slika grada koji pluta na moru. Nad kompleksom će se nadvijati 180 metara visoka kupola inspirirana tradicionalnom arapskom arhitekturom.