Poruka iz Japana
0

"Hvala prijateljima širom svijeta na pomoći“

FENA
Japan se, u poruci od 30 sekundi emitovanoj na američkoj medijskoj mreži CNN, zahvalio svim zemljama koje su poslale spasilačke timove, uputile pomoć i moralnu podršku nakon razornog potresa i cunamija koji je 11. marta pogodio tu zemlju.

"Hvala vam svima na razumjevanju", navodi se u poruci, dok se istovremeno prikazuju slike stranih spasilačkih timova, dostavljena pomoć civilnih organizacija i slike djece s natpisima "Mi smo sa vama".

Japansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je 146 zemalja i 39 međunarodnih organizacija pomoglo ili izrazilo namjeru da pruže pomoć, kao i da je 21 zemlja poslala spasilačke i medicinske timove.

"Hvala svim našim prijateljima širom svijeta koji su odmah priskočili u pomoć i vašim porodicama koji su vam pružili podršku", navodi se u poruci.

U poruci se dalje ističe da Japan veoma cijeni pomoć i podršku koju je dobio od prijatelja u trenucima kada ponovo počinje da gradi život i da narod Japana svima zahvaljuje pojedinačno.

Poruka se završava riječima "Od nas vama. Arigato gozaimasu (Hvala vam)".

Američke snage su iz svojih baza u Japanu pokrenile najveću stranu spasilačku akciju "Operacija Tomodachi (prijatelj)", s više od 20.000 osoba, navodi se u saopćenju.