Aung San Suu Kyi
0

"Hunta u Mijanmaru ne popušta"

FENA
Aung San Suu Kyi (Foto: AP)
Aung San Suu Kyi (Foto: AP)
Čelnica demokratske opozicije Mijanmara Aung San Suu Kyi izjavila je u četvrtak kako njeno nedavno puštanje iz sedmogodišnjeg zarobljeništva nije znak da vojni režim postaje umjereniji.

U intervjuu Associated Pressu ona je svoje zarobljeništvo nazvala "nezakonitim" i naglasila da za okončanje kućnog pritvora, u kojem je bila sedam godina, nije postojao drugi razlog osim činjenice da joj je kazna istekla.

"Smatram da se na to ne može gledati drugačije", istaknula je ona odgovarajući na pitanje je li njen izlazak na slobodu znak promjena režima koji desetljećima vlada u Mijanmaru.

Suu Kyi, 65-godišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, u subotu je, nakon službene odluke o oslobađanju iz kućnog pritvora, najavila da će nastaviti borbu za demokratizaciju zemlje, ali bez oštrog izazivanja hunte i poziva za njeno rušenje.

Ona se založila za izravan dijalog s vođom vojnog režima Thanom Shweom, kako bi se postiglo nacionalno pomirenje.

Od posljednje 21 godine Suu Kyi je u zatvoru ili kućnom pritvoru provela 15, ali i dalje vrijedi za glavnu demokratsku figuru u svojoj zemlji, u kojoj danas ima oko 2.200 političkih zatvorenika.

Sedmicu dana prije oslobađanja Suu Kyi stranka koju podržava režim pobijedila je na prvim izborima, održanim nakon dvije decenije i praćenim ocjenama da je bilo mnogo nepravilnosti na njima.