Svijet
15

Humanitarni radnik kojem IDIL prijeti ubistvom pomagao bosanskim povratnicima

Piše: M. N.
Britanski humanitarni radnik David Cawthorne Haines kojeg su zarobili pripadnici Islamske države Irak i Levant (IDIL) i koji prijete da će mu odrubiti glavu, pomagao je bh. narodu nakon rata, a posebno Bošnjacima povratnicima.

Otet je u martu 2013. godine u blizini Atmeh izbjegličkog kampa u Siriji u blizini granice sa Turskom. Pojavio se ovih dana u video snimcima IDIL-a u kojima militanti prijete da će ga ubiti ukoliko SAD i Barack Obama " ne odstupe iz islamskih država i puste te ljude da žive na miru".

Haines je porijeklom iz škotskog Pertha, a u Hrvatsku je stigao 2000. godine. U Sisku je zasnovao porodicu, oženio se Hrvaticom Draganom Prodanović i dobio dijete. Kao šef ureda u Kninu njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund četiri godine vodio je projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima u Hrvatskoj ali i BiH. U Hrvatskoj je osnovao firmu Astraea, pišu hrvatski mediji.

Također je radio kao čelnik misije Handicap Internationala, humanitarne organizacije za izbjeglice i više od decenije proveo na "različitim pozicijama koje pokrivaju procjene sigurnosti i prijetnje u nizu različitih zemalja". S ovom organizacijom posjetio je i BiH, odnosno radio u našoj zemlji na projektima deminiranja i uklanjanja drugih eksplozivnih sredstava tri godine. Projekte su sprovodili u Jajcu, Gradačcu, Stocu i Berkovićima.

Haines je radio kao humanitarni radnik i u Južnom Sudanu nakon čega je otišao u Sriju i tada mu se gubio svaki trag do unazad tri dana kada je IDIL objavio da drži još jednog birtanskog taoca. Utvrđeno je da je riječ o hrvatskom zetu. O "slučaju Haines", pritisnut brojnim pitanjima iz medija, oglasio se i britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

"Velika Britanija razmatra sve opcije da osigura sigurnost našeg državljanina, ali i čitave zemlje. Budemo li smatrali da su potrebni zračni napadi protiv IDIL-a, nećemo oklijevati. Moramo u obzir uzeti da je IDIL prijetnja za cijelu britansku javnost, kao i za osobu koju drži u zarobljeništvu", rekao je šef britanske diplomatije.