Svijet
0

Humanitarni radnici oteti u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvoje stranaca iz Crvenog križa koji su pomogli u oslobađanju grupe južnokorejskih talaca prošlog mjeseca oteti su u Afganistanu nakon razgovora s militantima o oslobađanju njemačkog taoca, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Afganistanski zvaničnik je izjavio da je dvoje stranaca iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa otišlo s dvojicom afganistanskih vozača u pokrajinu Wardak u centralnom Afganistanu kako bi raspravljali o sudbini Nijemca, koji je otet u julu, javio je AP.

Svih četvero radnika MKCK uzeti su kao taoci u srijedu popodne, izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije. Dvoje stranaca pomoglo je u koordiniranju pregovora i oslobađanju 19 južnokorejskih talaca prošlog mjeseca, kazao je zvaničnik.

Ewaz Muslimyar, policijski načelnik pokrajine Wardak, potvrdio je da je dvoje stranaca oteto u oblati Salar.

U jeku naglo rastućeg nasilja u Afganistanu, broj otmica je porastao u ovoj godini nakon što su talibani osigurali oslobađanje petorice pobunjeničkih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje otetog italijanskog novinara u martu. Kritičari te razmjene tvrdili su kako će ona ohrabriti nove otmice.

Južnokorejska talačka kriza bila je još jedan uspjeh za talibanske militante, dajući im priliku za direktne razgovore s delegatima južnokorejske vlade.

Militanti su oteli 23 Južnokorejaca 19. jula u pokrajini Ghazni dok su putovali autobusom na opasnom putu iz Kabula ka nemirnom Kandaharu na jugu zemnlje. Dvojica talaca su ubijena; ostali su oslobođeni nakon sedmica pregovora između talibana i korejske delegacije.

Razgovori su održani u uredu MKCK u Ghaznom, a zvaničnici MKCK dovezli su se tu kako bi pokupili Južnokorejce nakon oslobađanja.

Njemački inžinjer Rudolf Blechschmidt otet je dan prije Korejaca. Vjerovalo se da su ga prvobitno oteli kriminalci u Wardaku i potom su ga predali talibanima.

Blechschmidt je jedan od dvojice njemačkih inžinjera i pet Afganistanaca zajedno otetih. Drugi Nijemac pronađen je mrtav s ranama od vatrenog oružja 21. jula, dok je jedan od Afganistanaca uspio pobjeći.