Sukobi u danu odnijeli 146 života
0

Humanitarna kriza u Damasku, Halepu, Homsu i Hami

Anadolija
U sukobima vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu i pobunjeničke Slobodne vojske Sirije (FSA) diljem zemlje smrtno je stradalo 146 osoba.

Snage sigurnosti odane Assadovom režimu u damaškim predgrađima Dumi, Istočnoj Guti, Aseliju, Kabunu, Tadamunu i Mudamiyeu intenzivirale su tenkovske i zračne napade u kojima su stradale 53 osobe, većinom civili. U Damasku i okolini je i veliki broj ranjenih, saopćila je Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu (SNHR).

Prema izvještaju ove organizacije u Hami je stradalo 28 osoba, Halepu 23, Idlibu i Deri po 12, Homsu deset dok je u Deyru'z Zor stradalo osam osoba.

Revolucionarno vijeće Sirije saopćilo je da se narod Sirije suočava sa velikim nestašicama osnovnih životnih namirnica, dok se intenziviraju sukobi režimske vojske i snaga opozicije u Halepu, Damasku i okolini kao i Homsu i Hami.

Pobunjenička vojska je ranije saopćila da kontroliše veći dio glavnog grada Damaska, ali i većinu teritorije u zemlji, dok režimske snage odgovaraju napadima avijacijom i artiljerijom.

Od početka sukoba u Siriji, koji su počeli ustankom protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine, smrtno je stradalo oko 40 hiljada ljudi, dok je blizu 300 hilja