Svijet
326

Human Rights Watch šokiran snimkom vađenja srca u Siriji

Klix.ba
Snimak komandanta sirijskih pobunjenika, koji vadi srce vladinom vojniku i grize ga, obišao je svijet, a jednako je uznemirio i opoziciju i snage Bashara al Assada. Organizacija Human Rights Watch (HRW) opisuje snimak kao simbol prerastanja građanskog rata u "sektašku mržnju i ubijanje iz osvete".

HRW navodi kako video prikazuje Abu Sakkara, osnivača pobunjeničke grupe Brigada Farouq iz Homsa.

Na snimku, Sakkar zasijeca u prsa mrtvog vojnika i vadi mu srce i jetru uz riječi "Kunem se Bogom da ćemo pojesti vaša srca i jetre, vi, vojnici psa Bashara", a zatim zagriza srce.

Peter Bouckaert iz HRW-a navodi da je pogledao izvornu verziju snimka i da su Sakkarov identitet potvrdili pobunjenici iz Homsa te njegovi raniji snimci u istoj crnoj jakni i sa istim prstenjem.

"Sakaćenje tijela neprijatelja je ratni zločin. Ipak, veći problem predstavlja ubrzani prelazak na sektašku retoriku i nasilje", rekao je Bouckaert i dodao kako u necenzurisanoj verziji Sakkar naređuje svojim ljudima da pokolju Alawite i pojedu im srca.

Abu Sakkar se pojavio u ranijim snimcima ispaljivanja raketa na libanska šiitska sela, a pozirao je i pored tijela vojnika Hezbollaha, šiitske militantne grupe koja pomaže Assadu.

Sukob u Siriji počeo je mirnim protestima u martu 2011. godine, što je postepeno preraslo u građanski rat koji je odnio više od 80 hiljada života.