Pogubljeno najmanje 17 zarobljenih
0

Human Rights Watch:Libijske snage ubijaju zarobljenike

FENA
Prema dokazima koje imamo pristalice Muamera Gadafija ubile su najmanje 17 zarobljenika i pogubile više desetina civila od kada su pobunjenici ušli u Tripoli, saopćila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch".

"Dokazi koje smo uspjeli da sakupimo do sada ukazuju da su Gadafijeve snage krenule u svojevoljna ubijanja u vrijeme pada Tripolija", izjavila je Sara Li Vicon iz "Human Rights Watcha".

U izvještaju ove organizacije navodi se da je do ovih ubistava došlo prošle sedmice dok su pobunjenici postepeno zauzimali Tripoli.

U izvještaju se navodi da im je jedan zarobljenik ispričao da su ih pobunjenici oslobodili, a da su kasnije naišli na vojnike koji su im naredili da legnu na zemlju te da je jedan rekao "pobijte ih sve" i da su tada četiri vojnika pucala na njih.

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava kaže da je sakupila i svjedočenja očevidaca koji su ispričali da su vidjeli kao Gadafijevi vojnici samovoljno ubijaju civile, a među njima i jednog ljekara kao i čovjeka izbačenog iz kola Hitne pomoći na jednom 'ček pointu', prenosi Tanjug.