Svijet
0

Human Right Watch optužuje Izrael

FENA
Izraelske snage sistematski nisu pravile razliku između boraca i civila u vojnoj kampanji protiv Hezbolaha u Libanu, navodi Human Rights Watch u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Ta grupa sa sjedištem u New Yorku saopćila je da je pronašla brojne primjere kada su izraelske snage pogodile područja bez očiglednih vojnih meta, i da su u nekim slučajevima, kako se činilo, civili bili namjerno ciljani.

Preko 500 osoba, većinom civila, ubile su izraelske snage otkako su sukobi izbili 12 jula, prema HRW-u. Izrael okrivljuje Hezollah za veliki broj civilnih žrtava, navodeći da pripadnici gerile kriju sebe i svoje oružje među civilima.

Međutim Human Rights Watch navodi da je njegova istraga pronašla sistem napada u kojima se civilne žrtve ne mogu opisati kao nesreća niti se za njih može kriviti pogrešna praksa Hezbollaha.

U četvrtak je i Amnesty International nazvao "izrazito nedovoljnom" istragu koju je proveo Izrael o bombardiranju Qane u kojem je u nedjelju u južnom Libanu ubijeno više od pedeset osoba, među kojima mnogo djece.

Amnesty pobija zaključke izvještaja o istrazi koji je u četvrtak objavio Izrael, a prema kojem je izraelska vojska naložila stanovnicima sela da napuste svoj dom, pa nije znala da ima civila u zgradi koja je bila meta bombaškog napada.