Svijet
0

Hugo Chavez "tjera" svoje građane iz države?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj građana iz Venecuele koji dolaze u SAD tražeći azil je u stalnom porastu i može se porediti sa najezdom Kubanaca koja se desila ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sve više prosječnih radnika i stanovnika Venecuele napušta svoju državu i pokušava naći sreću u SAD-u, prenosi Reuters.

Godine 1998. kada je Hugo Chavez po prvi put izabran za predsjednika samo je 14 građana Venecuele zatražilo azil u SAD-u. Prema navodima američkog Odjela za imigraciona pitanja, u posljednjih 12 mjeseci broj zahtijeva za azil porastao je na cifru od 1.086.

Iz udruženje građana iz Venecuele koji sada žive na Floridi smatraju da su građani koji u SAD-u traže azil samo mali dio velikog egzodusa i masovnih iseljavanja iz ove države. Prema njihovim podacima, oko 160.000 Venecuelanca živi u SAD-u. Većina njih ilegalno, a neki imaju privremene vize.

Kritičari Huge Chaveza smatraju da je on u najvećem dijelu odgovoran za masovno iseljavanje i nezadovoljstvo građana Venecuele jer su sve učestalija nasilna oduzimanja privatnog vlasništva u korist države.