Svijet
0

Hugo Chavez priznao poraz na referendumu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Venecule Hugo Chavez priznao je u ponedjeljak poraz na referendumu o ustavnim promjenama održanom u nedjelju. "Sada, Venecuelanci i Venecuelanke, vjerujmo u institucije", kazao je mirnim tonom na konferenciji za štampu u predsjedničkoj palači, javio je AFP.

On je utvrdio da broj glasova "za" predstavlja "politički skok prema revoluciji" i čestitao svojim pristalicama što su glasale za reformu usprkos "medijskom bombardiranju" protiv njega.

Ovakav rezultat predstavlja politički potres za Venecuelu u kojoj je Chavez lako pobjeđivao na svim izborima, nakon što je 1999. godine izabran da vodi ovu zemlju bogatu naftom.

Reforma, koja je imala za cilj uspostavljanje socijalističke države, trebalo je da mu omogući da se može beskonačno kandidirati za predsjednika i sebi obezbijediti pravo da cenzurira medije u kriznim situacijama.

"Za sada nismo pobijedili", kazao je on aludirajući na slavnu rečenicu koju je izgovorio poslije neuspjeha prvog državnog udara koji je pokušao da izvede 4. februara 1992.

Na referendum je izašlo manje od 44 posto birača, 50,70 posto odbacilo je referendum, a 42,29 posto podržalo je ustavno promjene.

Dijelovi duboko podijeljene opozicije bojkotirali su izbore koji bi Chavezu dali potpuni nadzor nad Narodnom skupštinom i donijeli nekoliko spornih odluka. Mnogi ga optužuju za diktatorski način vladanja.