Svijet
0

Hugo Chavez predložio novi ustav

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez predložio je promjene ustava zemlje koje bi mu omogućile da se za pet godina, kada mu ističe sadašnji mandat, ponovo kandidira za šefa države.

Predsjednički mandat produžio bi se sa šest na sedam godina, a iz ustava bi se izbacila odredba o ograničenom broju mandata.

Po sadašnjem venecuelanskom ustavu on to ne bi mogao uraditi jer mu je ovo drugi mandat. Promjene također previđaju veća ovlaštenja predsjednika u upravljanju federalnim jedinicama i općinama.

Chavez je u govoru u parlamentu odbacio kritike predloženih promjena, rekavši da bi izmijenjeni ustav dao više prava siromašnima i omogućio izgradnju socijalističkog društva.

Novi ustav će, bude li usvojen, vladi omogućiti da preuzme kontrolu nad imovinom privatnih kompanija prije nego što sud izda naređenje o eksproprijaciji.

Također će biti zabranjeno da radni dan traje duže od šest sati.

Hiljade pristalica predsjednika Chaveza okupile su se oko parlamenta za vrijeme izlaganja prijedloga novog ustava s transparentima na kojima je pisalo "Da reformama" i " Na putu u socijalizam 21. stoljeća", javio je BBC.

Prije toga je predsjednik Chavez gostovao na televiziji i tom prilikom je opoziciju optužio da radi za interse Sjedinjenih Američkih Država.