Svijet
0

Hugo Chavez postavio "kralja droge" za ministra odbrane

SRNA
Hugo Chavez
Hugo Chavez
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez postavio je za ministra odbrane generala Henryija Ranhela Silvu, koga je Washington opisao kao "kralja droge", povezanog sa krijumčarenjem kokaina iz susjedne Kolumbije.

Socijalista Chavez, koji je rekao da su SAD dekadentno carstvo koje živi od eksploatacije drugih, u više navrata je odbacio optužbe da njegova vlada toleriše trgovinu drogom.

"Ja danas imenujem ovog dobrog i skromnog vojnika, borca za svoj narod, za novog ministra odbrane Venecuele", rekao je Chavez tokom ceremonije koju je prenosila televizija.

Očekuje se da će Chavez provesti reorganizaciju vlade narednih dana kako bi omogućio da se nekoliko njegovih ministara kandiduje na regionalnim izborima kasnije ove godine.

Američko Ministarstvo trezora optužilo je Ranhela 2008. godine i još jednog visokog pozicioniranog zvaničnika za materijalno pomaganje trgovini drogom i pobunjenicima Revolucionarne oružane armije Kolumbije.

Venecuela, koja dijelu dugu, većinom loše čuvanu granicu sa Kolumbijom, postala je glavna tačka prenosa kolumbijskog kokaina ka zemljama potrošačima.

Chavez je prekinuo saradnju sa Američkog agencijom za borbu protiv droge 2005. godine nakon optužbi da njihovi agenti špijuniraju i narušavaju suverenitet Venecuele.
On kaže da je njegova vlada investirala milione dolara za borbu protiv droge, da je izručila nekoliko narko bosova Kolumbiji, kao i da je povećan broj hapšenja u vezi sa drogom.