Venecuela
0

Hugo Chavez izgubio na referendumu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez poražen je u nedjelju na referendumu o spornim ustavnim promjenama koje je predložio radi uspostavljanja socijalističke države, prenijele su svjetske novinske agencije.

Državna izborna komisija saopćila je u ponedjeljak ujutro da je Chavez dobio podršku 49,30 procenata građana izašlih na referendum, dok je protiv bilo 50,70 posto.

Chavez, koji nikada nije izgubio na nacionalnim izborima, predviđao je da će pobijediti sa najmanje 10 posto razlike.

Većina istraživanja javnog mnijenja prije izbora predviđala je tijesan izborni rezultat, međutim istraživači su također naveli da mala izlaznost odgovara Chavezu.

Chavez (53), bivši oficir i pučist, blizak kubanskom predsjedniku Fidelu Castru, zalaže se za reforme ustava koje bi mu omogućile neograničen broj predsjedničkih mandata, veća ovlaštenja, cenzuru objavljivanja informacija i uspostavu ekonomije na temelju neke vrste društvenog vlasništva.

Chavez je pobijedio na izborima 1999. godine, a prošle godine je ponovno izabran za predsjednika i na vlasti bi trebalo da ostane do 2013. godine.

On je nedavno optužio Washington da se želi umiješati u referendum i zaprijetio je da će ako poslije glasanja izbije nasilje, obustaviti isporuke nafte SAD-u, kao i da će cijena barela nafte dostići 200 dolara u slučaju američke ofanzive na Venecuelu.