Drugo lice predsjednika Venecuele
0

FOTO / Hugo Chavez besplatno grije pola miliona Amerikanaca

Sarajevo-x.com
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Aktuelne vlasti u Washingtonu preziru Chaveza, smatraju ga diktatorom i jednim od najvećih neprijatelja Amerike. Ali, Amerikanci vjerovatno imaju bolje mišljenje o predsjedniku Venecuele koji im besplatno isporučuje lož-ulje.
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Oko 500.000 građana se grije zahvaljujući pomoći "američkog neprijatelja". Jedna od njih je i 77-godišnja Alice Maiotis koja živi u južnom dijelu Bronxa. Alice kaže kako stalno podižu cijene lož-ulja.

"150 galona lož-ulja trenutno košta oko 600 dolara", kaže ova starica iz Bronxa.

Ali, zahvaljujući pomoći iz Venecuele, Alice lakše živi. Preko Citgo-Venecuela programa, Alice besplatno dobija 100 galona lož-ulja. Program je pokrenuo Hugo Chavez prije šest godina. Bilo je to u sklopu pomoći Amerikancima, nakon što su Sjedinjene Američke Države poharali uragani Rita i Katrina.

"To je lijepo od njega. On se brine o građanima Amerike. Uvjerena sam da on vlada drugačije, kao što i Obama vlada drugačije od njega, ali ko smo mi da njegovom narodu govorimo kako da živi? Napadaju li našu zemlju? Ne. Bili su ljubazni i dali nam svoj energent. Zahvalna sam im. Stvarno jesam"

Venecuelanka Ivian Sarcos, Miss svijeta za 2011. godinu u društvu Huge Chaveza (Foto: AFP)
Venecuelanka Ivian Sarcos, Miss svijeta za 2011. godinu u društvu Huge Chaveza (Foto: AFP)
U intervjuu za venecuelanske novine El Universal, predsjednik SAD-a Barack Obama je optužio Chaveza za uskraćivanje ljudskih prava i prijetnju protiv demokratskih vrijednosti. Predsjednik Venecuele mu je odmah odgovorio.

"Znaš šta, Obama? Žao mi te je. Pitaj stanovnike crnačkih četvrti koliko im žnačiš. Ti si najveće razočarenje u posljednjih nekoliko godina. Idi pitaj siromašne ljude u svojoj zemlji. Razočarao si ih", odgovorio je Hugo Chavez na Obamine optužbe.